Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: Ambíciou Európskej únie by malo byť, aby sa rovnala Európe

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (vpravo) a minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (vľavo) počas záverečného hodnotiaceho podujatia ku Konferencii o budúcnosti Európy v Bratislave 30. mája 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

EÚ by podľa premiéra mala pri snahe splniť kritériá podať krajinám pomocnú ruku, a to "bez zdržania".

Bratislava 30. mája (TASR) - Ambíciou Európskej únie (EÚ) by malo byť, aby sa rovnala Európe. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v pondelok na záverečnom hodnotiacom podujatí ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE). Každá európska krajina, ktorá splní kritériá, by podľa Hegera mala mať možnosť stať sa členským štátom.

"Pre mňa budúcnosť Európy spočíva v tom, že súčasťou Európskej únie budú krajiny ako Ukrajina, západný Balkán, ale aj Gruzínsko a Moldavsko. Taktiež vidím veľkú spoluprácu EÚ s Veľkou Britániou," vyhlásil.

EÚ by podľa premiéra mala pri snahe splniť kritériá podať krajinám pomocnú ruku, a to "bez zdržania". Za dôležité považuje tiež riešiť problémy v zárodku.



Vyzdvihol tiež význam jednoty. "Jednota je to, čoho sa dnes aj (ruský prezident) Vladimir Putin bojí. To, čo v skutočnosti naňho vyvíja silný tlak, to, čo si nesmieme nechať zobrať a čo potrebujeme udržať," zdôraznil.

Podstatné je podľa neho, aby ľudia rozumeli, čo znamená demokracia, sloboda či rešpekt k ľudským právam. Vyzdvihol význam mieru. Verí, že Ukrajina vyhrá vojnu s Ruskom. Nezávislosť od zdrojov energie z Ruska označil za nevyhnutnú.