Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Reakcie koalície na rozsudok D. Kováčika

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR Pavel Neubauer

Heger poukázal na to, že Kováčik spolupracoval s mafiou, nechal sa ňou podplácať.

Bratislava 24. mája (TASR) - Tí, ktorí Dušana Kováčika dnes v parlamente obhajujú, nie sú lepší ako on. Uviedol to na sociálnej sieti predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

"Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je zločinec," uviedol premiér. Poukázal na to, že Kováčik spolupracoval s mafiou, nechal sa ňou podplácať. "Takýto hlboký morálny úpadok nebol len jeho osobným zlyhaním, ale aj symptómom režimu pod vedením strany Smer-SD," dodal predseda vlády.

V. Remišová: D. Kováčik sa spreneveril svojmu poslaniu strážcu zákona


Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je symbolom, že roky nedotknuteľní "šéfovia" skorumpovaného systému sa po dlhej dobe musia obávať spravodlivosti. Skonštatovala to vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý Kováčika uznal za vinného z korupcie.

Kováčik sa podľa Remišovej spreneveril svojmu poslaniu strážcu zákona. V tejto súvislosti kritizuje vyjadrenia lídra Smeru-SD a expremiéra Roberta Fica. Podotkla, že práve jeho nominanti sa v súčasnosti priznávajú k trestným činom a končia vo väzení po rozhodnutiach nezávislých súdov. "Podozrenia z organizovanej skupiny, ktorú mal prikrývať práve Fico so svojimi najbližšími ľuďmi, sa ešte pred súdy dostanú. Pokiaľ ich, samozrejme, neodkloní generálny prokurátor," dodala.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dostáva putá po vynesení rozsudku na Najvyššom súde SR 24. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Zemanová: Odsúdenie Kováčika je dôkaz, že vyšetrovatelia a súdy konajú


Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za korupciu je podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej dobrá správa o tom, že orgány činné v trestnom konaní pracujú a spravodlivé súdy vedia rozhodovať. Zníženie trestu v porovnaní s rozsudkom prvostupňového súdu nekomentovala. Rozsudky podľa nej treba rešpektovať.

"Je to veľmi zlá správa pre našu spoločnosť, no na druhej strane dobrá správa, že spravodlivosť prišla, že naše súdy a vyšetrovatelia vedia konať a doložiť dôkazy tak, aby vedel spravodlivý súd rozhodnúť," reagovala Zemanová na otázku, ako vníma odsúdenie bývalého šéfa špeciálnej prokuratúry.

Považuje za absurdné hovoriť o "obeti tejto vlády". Podčiarkla, že rozhodol súd, a tak to má byť. Nedá sa podľa nej hovoriť ani o tom, že by bol Kováčik odsúdený len na základe výpovedí spolupracujúcich obvinených. Myslí si, že ak súd rozhodol, boli výpovede podložené aj ďalšími dôkazmi.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ide do väzenia na osem rokov. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. Uznal ho za vinného, že zobral úplatok 50.000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.