Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Pri generálnom prokurátorovi nevidím cestu späť

Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Senát Ústavného súdu SR dnes zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nevidí napriek dnešnému rozhodnutiu Ústavného súdu SR v otázke generálneho prokurátora cestu späť. Vyhlásil to na tlačovej konferencii s tým, že rešpektuje dnešný verdikt súdu, podľa ktorého bývalý prezident Ivan Gašparovič nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora porušil jeho práva.

Správu o rozhodnutí súdu v kauze nevymenovania J. čentéša si môžete prečítať na tomto linku.


"Nepoznám rozhodnutie ústavného súdu, počujem to prvýkrát. Rešpektujem ho, ale neverím, že sme my urobili chybu. Prezident Ivan Gašparovič rozhodol o nevymenovaní pána Čentéša a bol potom legitímne zvolený za generálneho prokurátora Jaromír Čižnár. Nevidím cestu späť," zdôraznil Fico.

Chronológiu kauzy Čentéš si prečítajte na tomto linku.




Reakcia Roberta Kaliňáka

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nestratil po dnešnom rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR svoju legitimitu. Myslí si to minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák s tým, že rozhodnutie ÚS ako vždy rešpektuje.

"Jaromír Čižnár bol riadne zvolený a jeho voľbu nikto nikdy nenapadol. Na generálnej prokuratúre (GP) bolo dvojročné vákuum a neviem si predstaviť, čo by bolo na GP dnes, keby nenastúpil Čižnár," zdôraznil Kaliňák.

Minister je zároveň presvedčený, že ÚS by mal rozhodovať rovnako aj v budúcnosti, čo bude znamenať mnoho vecí. "Na stole máme rovnaký prípad, keď prezident Andrej Kiska odmietol vymenovať dvoch kandidátov na ústavných sudcov. Myslím si, že je to paralelný prípad a uvidíme, ako ÚS rozhodne," povedal.



"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa najskôr musí oboznámiť s celým rozhodnutím Ústavného súdu SR. Doterajšie vyjadrenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktoré v tejto súvislosti verejne prezentoval, naďalej platia," sprostredkovala dnes reakciu Čižnára hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Čižnár ešte deň pred svojím zvolením do funkcie uviedol, že ak ÚS potvrdí, že on svojou účasťou na voľbe porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane.

Reakcia Richarda Sulíka

Predseda SaS Richard Sulík si myslí, že v ideálnom prípade by mal Čižnár po tomto verdikte odstúpiť a uvoľniť miesto Čentéšovi. "Od začiatku tvrdíme, že Ivan Gašparovič nesplnil svoje povinnosti a dnes to aj ústavný súd potvrdil. Sadneme si s našimi právnikmi a budeme skúmať, aké sú teraz možnosti," avizoval.



Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan je rád, že ÚS potvrdil názor, že Čentéš mal byť vymenovaný. "Aj keď mu to trošku trvalo, som rád, že súd dospel k takémuto rozhodnutiu," poznamenal.

Miroslav Kadúc (OĽaNO) nie je verdiktom súdu prekvapený. "Nemilo prekvapený som z toho, čo sa bude diať teraz. Počkám si na odôvodnenie rozhodnutia, lebo nastala situácia, keď sa javí, že by sme mali mať dvoch generálnych prokurátorov," reagoval s tým, že voľba Čižnára zrejme nebola v súlade s právom. Tiež si chce počkať, kto zaplatí Čentéšovi nemajetkovú ujmu. "Dúfam, že to nebudú občania," dodal.

Podľa Lucie Žitňanskej (Most-Híd) rozhodnutie Ústavného súdu posilňuje právny štát na Slovensku. "Je ale zároveň aj rozhodnutím o povahe moci v rukách Smeru. Po celý čas išlo v tejto kauze o jedno jediné – o scenár Roberta Fica na ovládnutie generálnej prokuratúry," uviedla vo svojom stanovisku. V tomto scenári podľa nej zlyhávali všetky zložky moci, teda vláda, parlament, bývalý prezident aj Ústavný súd.

"Od začiatku sme tvrdili, že parlament nemá voliť nového generálneho prokurátora, pokiaľ nie je rozhodnutý spor o sťažnosti docenta Čentéša. Dnes Ústavný súd zjednal nápravu. Výsledkom je spochybnená legitimita generálneho prokurátora Čižnára" doplnila.

Senát Ústavného súdu SR dnes zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súd zároveň konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša. Čentéšovi I. senát ÚS SR pod vedením Ladislava Orosza zároveň priznal finančné odškodnenie v sume 60.000 eur.

Napriek tomu, že Národná rada SR v roku 2011 zvolila Čentéša za generálneho prokurátora, vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať. Čentéš na súde namietal porušenie svojich základných práv, najmä na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.

Gašparovič ako prezident koncom roku 2012 zdôvodnil nevymenovanie Čentéša pochybnosťami, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že ako prokurátor v júli 2011 skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike. Čentéš sa obhajoval, že ku skartácii došlo omylom.