Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér chce riešiť situáciu s platmi v nedostatkových povolaniach

Na snímke premiér SR Peter Pellegrini (SMER-SD) prichádza na 168. rokovanie vlády SR 4. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Poznamenal, že ide napríklad o povolania v polícii a školstve a iných verejnoprospešných povolaniach, ale zatiaľ ide len o jeho apel, aby sa situácia riešila.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) apeluje, aby sa začala riešiť situácia s platmi v nedostatkových povolaniach, ktorá sa týka najmä veľkých miest, predovšetkým Bratislavy a okolia. Pred rokovaním vlády v stredu uviedol, že ide o povolania v oblasti školstva či polície.

Riešenie situácie je podľa neho otázkou budúcnosti. "Nevyrieši sa to za mesiac, ani za dva mesiace. Budeme musieť o tom začať vážnu diskusiu. Nemôžeme začať vytvárať nejaký diskriminačný model," povedal premiér. Poznamenal, že ide napríklad o povolania v polícii a školstve a iných verejnoprospešných povolaniach, ale zatiaľ ide len o jeho apel, aby sa situácia riešila. "Bratislava a okolie budú trpieť nedostatkom ľudí, ktorí nebudú ochotní pracovať za taký plat, ako sú ochotní pracovať v Nitre, Banskej Bystrici alebo Prešove," uviedol. Ako dodal, v hlavnom meste je životná úroveň iná. "Ten, kto v Bratislave chce pracovať, očakáva určitú mieru príjmu," povedal.

Situácia s platmi učiteľov vo veľkých mestách by sa podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS) mala riešiť štrukturálne. Zároveň by sa mali platy podľa nej diferencovať podľa životných nákladov. "Problém je v tom, že toto sa nedá robiť izolovane len v jednom sektore. Platová úroveň vo verejnej a štátnej správe sa nastavuje centrálne na úrovni celej republiky," poznamenala Lubyová. Podľa nej rezort školstva je rezortom, ktorý odbehol dopredu vo zvyšovaní platov a preto sa začali prejavovať regionálne rozdiely. "Na väčšine územia Slovenska sú platy zaujímavé, ľudí do školstva opäť privádzajú," uviedla Lubyová. Ako dodala, zatiaľ nevie, či to bude téma tohto volebného obdobia.