Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Premiér kritizuje činnosť niektorých členov ruskej ambasády

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rezort slovenskej diplomacie zároveň zdôrazňuje, že má záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov s Ruskom.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Činnosť niektorých členov ruskej ambasády nemôže zostať podľa premiéra Igora Matoviča bez následkov. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že bol o ich činnosti informovaný pred niekoľkými dňami. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v pondelok informovalo, že Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov.

„Keď som bol pred niekoľkými dňami informovaný o činnosti niektorých členov ruskej ambasády či potvrdení zneužitia našich víz na spáchanie zločinu vraždy v Nemecku, rovnako bez zaváhania som vedel, že takéto konanie nemôže zostať bez následkov,"
skonštatoval premiér. Dodal, že Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám.

Rezort diplomacie informoval, že rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia SR opustiť v priebehu tohto týždňa. Doplnil, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Rezort slovenskej diplomacie zároveň zdôrazňuje, že má záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov s Ruskom.