Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Slovenské osobnosti reagujú na úmrtie Benedikta XVI

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu emeritný pápež Benedikt XVI. Oznámil to Vatikán.

Bratislava 31. decembra (TASR) – Na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Joseph Ratzinger sa po zrieknutí svojho úradu utiahol do ústrania a svoj čas venoval čítaniu a modlitbe. Tí, ktorí sa s ním stretli aj osobne, vyzdvihujú inteligenciu a schopnosť Benedikta XVI. viesť nezaujato diskusiu aj s názornými oponentami," povedala hlava štátu. Poukázala na to, že i keď počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina.

"V Benediktovi XVI. strácame významného teológa a dôležitú duchovnú osobnosť katolíkov na celom svete," dodala Čaputová.

Na archívnej snímke z 25. marca 2010 pápež Benedikt XVI. máva mládeži z papamobilu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
Foto: TASR/AP


Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu emeritný pápež Benedikt XVI. Oznámil to Vatikán. Pozostatky emeritného pápeža budú od pondelka 2. januára 2023 vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, kde sa s ním budú môcť rozlúčiť veriaci.

Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Prijal meno Benedikt XVI. V roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie. Abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.



B. Kollár vyjadril ľútosť nad smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI.



Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril ľútosť nad sobotnou smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI.

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Je to smutná správa, ale asi každý to už očakával v tak vysokom veku a pri tak podlomenom zdraví," povedal Kollár. Poznamenal, že keď bol na poslednej návšteve Vatikánu, mal sa možnosť pozrieť aj do Vatikánskych záhrad, kde sa emeritný pápež prechádzal a bolo ho tam možné i stretnúť.

Nad smrťou Benedikta XVI. vyjadril ľútosť. Zároveň mu praje, aby konečne našiel pokoj, spásu duše a bol už teraz tam, kde kráčal a kde túžil byť.

Premiér: Ďakujem Benediktovi XVI. za jeho službu a obetu cirkvi



Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) poďakoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., ktorý zomrel v sobotu, za jeho službu a obetu cirkvi. Uviedol to na sociálnej sieti.

"K vierouke pristupoval s výnimočnou hĺbkou a precíznosťou. Veľkou inšpiráciou bol i svojím bohatým vnútorným prežívaním viery," poznamenal premiér.