Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Heger diskutoval online s členmi monitorovacej skupiny europarlamentu

Slovenský premiér Eduard Heger, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Úroveň ochrany novinárov považujem za lakmusový papierik demokracie, povedal na stretnutí Eduard Heger.

Bratislava 15. júla (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) sa vo štvrtok zúčastnili na online zasadnutí monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG), ktorá vznikla po vraždách novinárov Daphne Galiziovej a Jána Kuciaka so snúbenicou Martinou Kušnírovou. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR).

"Úroveň ochrany novinárov považujem za lakmusový papierik demokracie," povedal na stretnutí premiér. Členom skupiny priblížil, že Slovensko pripravuje viacero zákonov, ktoré majú chrániť novinárov pri výkone svojho povolania. Šéf exekutívy na stretnutí zdôraznil, že okrem reformného a očistného procesu, ktorými prechádzajú polícia, prokuratúra i justícia, budú pre návrat právneho štátu a najmä jeho udržateľnosť dôležité nevyhnutné reformy, pri ktorých má ministerka spravodlivosti jeho plnú dôveru.

Heger na stretnutí monitorovacej skupiny, ktorej predsedníčkou je holandská poslankyňa Európskeho parlamentu Sophie in 't Veldová, vyjadril tiež úprimnú sústrasť a poľutovanie nad smrťou holandského investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa, ktorý vo štvrtok zomrel po tom, ako ho 6. júla 2021 v Amsterdame postrelili do hlavy.



O Hegerovej účasti na online rokovaní monitorovacej skupiny informuje aj slovenský europoslanec, stály člen DRFMG Vladimír Bilčík (Spolu/EPP). "Pýtal som sa na projekt vládnych novín a premiér Heger nás uistil, že projekt vládnych novín nepodporuje," uviedol Bilčík o jednej z tém diskusie. Dodal, že na stretnutí bol takisto potvrdený dátum 21. a 22. september 2021, počas ktorého sa uskutoční návšteva monitorovacej skupiny DRFMG z Európskeho parlamentu na Slovensku.