Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér prisľúbil povodňou zničenej obci Rudno n.Hronom finančnú pomoc

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas návštevy obce Rudno nad Hronom, okres Žarnovica, ktorú zasiahla povodeň po pondelkovom (17. mája) pretrhnutí protipovodňovej hrádze 18. mája 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Situácia v obci si vyžiadala aj ľudský život.

Bratislava 18. mája (TASR) - Povodňou zničenú obec Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica navštívil v utorok predpoludním premiér Eduard Heger (OĽANO). Po stretnutí so starostom Mariánom Šurjanským prisľúbil obci súčinnosť pri odstraňovaní následkov povodne i finančnú pomoc.

„Okamžite, ako pán starosta vyčísli škody, ktoré nastali, uvoľním financie z rezervy premiéra, aby sme pomohli aj finančne. Situácia je veľmi vážna, toto sú chvíle, kedy ľudia prichádzajú o svoje istoty,“ uviedol Heger. Ako dodal, štát bude spolupracovať so samosprávou, aby sa obyvatelia zničenej obce mohli čo najskôr dostať späť do bežných životov.



Premiér na mieste tragédie vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po bývalom starostovi, ktorý počas prívalovej povodne prišiel o život. Poďakoval tiež občanom, dobrovoľníkom a všetkým zásahovým zložkám, ktoré sa zúčastňujú záchranných a likvidačných prác.

Podľa slov premiéra sa hrádza, ktorá pravdepodobne nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch, už nebude dať opraviť. „Na mieste boli zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, aby posúdili situáciu a urobili následné kroky,“ potvrdil Heger. Povodeň spôsobila podľa starostu škody na majetku obyvateľov i samosprávy, presné čísla sú aktuálne v štádiu zisťovania.

V Rudne nad Hronom stále zasahuje viac ako 50 policajtov, hasičov a dobrovoľných hasičov, podľa slov ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) budú všetky zložky naďalej participovať na odstránení následkov katastrofy. „V tomto momente tu máme nasadených aj 31 vojakov, ostanú tu tak dlho, ako bude treba,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že rezort obrany je pripravený v prípade potreby poskytnúť viac vojakov i ďalšiu techniku.



Na situáciu sa prišiel pozrieť aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek.



Banskobystrický samosprávny kraj ponúkol ľuďom z povodňou postihnutého Rudna nad Hronom krízové ubytovanie



Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ponúkol starostovi povodňou zničenej obce Rudno nad Hronom možnosť krízového ubytovania pre 19 ľudí v priestoroch internátu strednej školy v Žarnovici. TASR o tom informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Na zasadaní krízového štábu v postihnutej obci sa v utorok dopoludnia zúčastnil aj predseda BBSK Ján Lunter. „Materiálne škody, ktoré živel spôsobil, sú naozaj značné, čo je však najhoršie, povodeň si vyžiadala aj ľudský život,“ povedal Lunter. Ako dodal, v prvom rade je nutné vyčistiť a sprevádzkovať studne, keďže obec nemá obecný vodovod. Kraj starostovi Rudna nad Hronom ponúkol možnosť krízového ubytovania, využiť ju môžu miestni obyvatelia i záchranné zložky.

Voda okrem majetku obce a jej obyvateľov poškodila aj cestu III. triedy v majetku kraja, podľa jeho predsedu ju bude potrebné opraviť. „Rovnako bude určite potrebné vyčistiť rigoly, skontrolovať a prípadne opraviť dva mosty, ktoré rovnako patria kraju,“ doplnil Lunter s tým, že pre túto chvíľu je prvoradé ukončiť záchranné práce.

Prívalovú povodeň, ktorá sa v pondelok (17. 5.) prehnala obcou Rudno nad Hronom, spôsobilo pretrhnutie vodozádržnej hrádze, ktorá pravdepodobne nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch. Na mieste pri záchranných prácach zasahovalo v utorok stále viac ako 50 hasičov, dobrovoľných hasičov či policajtov a približne tri desiatky vojakov.

Problémy po výdatných zrážkach evidovali aj ďalšie časti Banskobystrického kraja. V okrese Zvolen ich hlásili obce Očová, Lieskovec i mesto Zvolen, kde bolo potrebné evakuovať časť obyvateľov z lokalít Pustý hrad a Dolná kolónia. Voda spôsobila problémy aj v okresoch Brezno, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom či Banská Bystrica.


Mičovský: V Rudne nad Hronom bolo zanedbané hradenie bystrín


V obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica, kde došlo k pretrhnutiu nádrže a následnej povodni, bolo zanedbané hradenie bystrín. Prehrádzka, ktorá sa pretrhla, mala zrejme chybu v konštrukcii či údržbe. Na mimoriadnom výjazde v obci to uviedol minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO).

Prehrádzka mala podľa Mičovského viac ako desať rokov a manipulačný poriadok k nej nebol zrejme dodržaný. "Aj dobre vybudovaná prehrádzka tak potom stratí zmysel," poznamenal. Povodie má 1200 hektárov a všetky potoky smerujú na prehrádzku, ktorá bola pretrhnutá. Agrorezort kontaktoval hydrometeorológov, ktorí potvrdili, že na jeden meter štvorcový spadlo 35 milimetrov zrážok, čo je 450.000 kubíkov vody. "To je obrovské množstvo," skonštatoval Mičovský.

Povodeň v Rudne nad Hronom v okrese Žarnovica 17. mája 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Minister tvrdí, že lesníci majú v tomto prípade čisté svedomie, pretože analýza a evidencia ukázali, že v okolí vyrúbali len dvojpercentnú plochu lesa. Nedostatky Mičovský vidí najmä v hradení bystrín. V rámci toho sa budovali nové prehrádzky, zároveň sa udržiavali staré. Kedysi to bola vysoká špecializácia lesníkov, v súčasnosti sa však na to nevymedzuje dostatok financií. "Keďže sme túto činnosť zanedbali, treba považovať prípad v Rudne nad Hronom za memento, pretože takýchto prehrádzok bolo vybudovaných stovky až tisíce, ktoré buď zanikli, alebo sú nefunkčné," povedal šéf agrorezortu. Považuje za potrebné, aby sa táto činnosť vrátila do kancelárií ministerstva, lesníckych škôl a prevádzok.

Financiách na hradenie by sa podľa Mičovského mohli použiť aj z plánu obnovy. Chce na tom spolupracovať s ministerstvom životného prostredia.

SVP: Technické riešenie hrádze v Rudne nad Hronom malo veľa chýb


Povodeň v Rudne nad Hronom v okrese Žarnovica 17. mája 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Technické riešenie hrádze, ktorá sa v pondelok (17. 5.) pretrhla a spôsobila v obci Rudno nad Hronom povodeň, malo veľa chýb. Podľa riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Róberta Hoka bolo vodozádržné riešenie pre danú oblasť zvolené nevhodne.

„Zadržiavanie vody v krajine rôznymi prehrádzkami má svoj význam, tu bola zvolená zlá forma. Každá takáto stavba, ktorá má viac ako štyri metre, musí byť zaradená do technicko-bezpečnostného dohľadu, čo sa v Rudne nad Hronom nestalo,“ uviedol Hok. Ako dodal, povodňová situácia by v obci v dôsledku intenzívnych dažďov zrejme vznikla aj bez hrádze, situáciu však zhoršilo jej pretrhnutie.

Vodozádržné opatrenie nad obcou Rudno nad Hronom bolo podľa SVP vybudované v rámci Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí Slovenskej republiky v rokoch 2010 až 2012. Stavba bola realizovaná na lesnom toku, ktorý SVP prebral do správy od Lesov SR tento rok.

"Prevzatím toku do správy sa SVP zaoberá problematikou zabezpečenia protipovodňovej ochrany obyvateľov obce a ich majetku. Do aktualizácie Plánu manažmentu povodňových rizík bol zaradený aj Rudniansky potok. Bývalý správca toku Lesy SR má spracovanú projektovú dokumentáciu na projekt, v rámci ktorého sa navrhuje oprava jestvujúcej úpravy toku a vybudovanie nového lichobežníkového profilu, ktoré SVP navrhuje doplniť o rekonštrukciu pôvodného historického tajchu," uviedol pre TASR hovorca SVP Marián Bocák.