Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér E. Heger navštívil obecné očkovacie centrum v obci Široké

Predseda vlády SR Eduard Heger navštívil mobilné očkovacie centrum v obci Široké, okres Prešov.Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger, vpravo zdravotníčka Lívia Jukubčinová v mobilnom očkovacom centre v obci Široké 18. júna 2021. Foto: TASR Milan Kapusta

V piatok tam plánujú zaočkovať približne 150 ľudí druhou dávkou vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech proti ochoreniu COVID-19.

Široké 18. júna (TASR) – Obecné očkovacie centrum, ktoré v kultúrnom dome v obci Široké zriadila výjazdová očkovacia služba Prešovského samosprávneho kraja (PSK), navštívil premiér Eduard Heger (OĽANO). V piatok tam plánujú zaočkovať približne 150 ľudí druhou dávkou vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech proti ochoreniu COVID-19. Následne sa očkovací tím presunie do obce Chminianska Nová Ves.

"Som veľmi rád, že naďalej funguje spolupráca medzi štátom a samosprávami. Potrebujeme v tomto, samozrejme, pridávať, pretože vidíme, že práve touto spoluprácou dokážeme prísť s očkovaním omnoho bližšie k ľuďom. Očkovanie je jediná najúčinnejšia zbraň proti vírusu," uviedol Heger. Doplnil, že kampaň, ktorá má motivovať ľudí na očkovanie, sa aktuálne uskutočňuje. Ľuďom je podľa neho potrebné vysvetliť, aby sa nebáli.

Výjazdová očkovacia služba PSK už navštívila 100 obcí. Podľa predsedu PSK Milana Majerského ide o príklad dobrej spolupráce VÚC a miest a obcí. "Výjazd má svoje plusy, lebo ľudia sami medzi sebou sú si reklamou a propagáciou toho, že očkovanie má svoj zmysel a chráni jednak ich a ich okolie. Hodnotím to veľmi dobre. Mínusy, aj keď boli nejaké, veľmi rýchlo sme ich dokázali v spolupráci so starostami odstrániť," skonštatoval.

V kraji doteraz zaočkovali viac ako 135.000 osôb, z toho výjazdovo viac ako 7500 osôb. "Čo sa týka záujmu o očkovanie, pomaličky klesá. Zhruba do polovice júla budeme preočkovávať druhé dávky od AstraZenecy. Druhé dávky vakcínou od Pfizer/BioNTech preočkovávame tak, ako sa má, po štyroch týždňoch," uviedol vedúci odboru zdravotníctva Úradu PSK Jozef Tekáč.

Vakcína Sputnik V bola v nedeľu (13. 6.) v bardejovskom veľkokapacitnom očkovacom centre podaná 656 ľuďom. Počas víkendu (19. - 20. 6.) ostane centrum podľa jeho slov pre nízky záujem o spomenutú vakcínu zatvorené.