Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér E. Heger odcestuje v piatok na oficiálnu návštevu Ukrajiny

Na archívnej snímke slovenský premiér Eduard Heger. Foto: TASR/AP

V Kyjeve sa stretne s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Dmytrom Razumkovom.

Bratislava 27. mája (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) odcestuje v piatok (28. 5.) na oficiálnu návštevu Ukrajiny. TASR o tom informoval tlačový a informačný odboru Úradu vlády (ÚV) SR.

V Kyjeve sa stretne s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Dmytrom Razumkovom. "S predsedom vlády Ukrajiny Denysom Šmyhaľom bude slovenský premiér rokovať o európskej agende, hospodárskej spolupráci, energetike, ale aj o cezhraničnej a regionálnej spolupráci," priblížil úrad vlády.

V hlavnom meste zároveň položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a k Národnému pamätníku obetí hladomoru. Navštívi tiež Národnú detskú špecializovanú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve a jej predstaviteľom odovzdá symbolický certifikát humanitárnej pomoci. V rámci návštevy si pozrie taktiež prezentáciu slovenského projektu mestského osvetlenia v Kyjeve.

Premiéra bude na jeho oficiálnej pracovnej ceste sprevádzať šéf rezortu slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). "Naším cieľom je pretaviť dobrú politickú atmosféru do konkrétnych projektov hospodárskej a obchodnej výmeny a spolupráce v oblastiach energetiky, mobility či vedy. Dôraz na hmatateľné výsledky bol základným princípom pri príprave tejto mimoriadne dôležitej návštevy,“ poznamenal Korčok. Súčasné slovensko-ukrajinské vzťahy označil za veľmi dobré.