Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Premiéra E. Hegera čaká v utorok cesta na samit do Slovinska

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR – Martin Baumann

Lídri budú diskutovať o posilnení regionálnej spolupráce, ako aj o sociálno-ekonomickej obnove regiónu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Predseda vlády Eduard Heger odcestuje v utorok 5. októbra do Slovinska. Zúčastní sa na samite členských krajín Európskej únie (EÚ) a západného Balkánu. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Samit je súčasťou strategickej spolupráce EÚ s krajinami západného Balkánu. "Koná sa z iniciatívy slovinského predsedníctva v Rade EÚ. Cieľom samitu má byť potvrdenie európskej perspektívy regiónu a zo strany partnerov ide o opätovné prihlásenie sa k hodnotám a princípom, na ktorých je postavená EÚ," priblížil tlačový odbor.

Lídri budú diskutovať o posilnení regionálnej spolupráce, ako aj o sociálno-ekonomickej obnove regiónu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Témou samitu bude aj hospodársky a investičný plán pre západný Balkán, ktorého cieľom je dlhodobo podporovať oživenie hospodárstva v regióne a urýchliť jeho ekologickú a digitálnu transformáciu.

V predvečer stretnutia s krajinami západného Balkánu sa na zámku v Brde uskutoční neformálna večera lídrov EÚ, ktorej témou bude globálna úloha Únie v kontexte najnovších medzinárodných udalostí. "Spolu s predsedom vlády SR do Slovinska odcestuje aj manželka Lucia Hegerová. Na pozvanie manželky predsedu vlády Slovinska Uršky Bačovnikovej Janšovej sa zúčastní na samostatnom programe s ostatnými partnermi zúčastnených hláv štátov a vlád," dodal tlačový odbor. Premiér Heger sa na Slovensko vráti v stredu 6. októbra popoludní.