Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér E. Heger odsúdil ruské pseudoreferendá na okupovaných územiach

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v stredu v Rusku čiastočnú mobilizáciu pred tým, ako sa v štyroch ukrajinských regiónoch uskutočnia referendá o pripojení k Rusku.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) dôrazne odsúdil ruské "pseudoreferendá" na okupovaných územiach Ukrajiny. Hovorí o nelegálnej anexii, ktorá nesmie byť akceptovaná. Zopakoval podporu zachovaniu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Uviedol to na sociálnej sieti.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) predpokladá, že Kremeľ použije výsledky referend v okupovaných oblastiach ako "maskirovku", taktiku pre legalizáciu anexie a zmenu hraníc Ruskej federácie.

Ako načrtol minister obrany, nové "ruské" územie bude Kremeľ po referendách brániť "všetkou dostupnou silou" a podpora Západu ukrajinskej ofenzívy na tomto novom ruskom území bude "útokom na Rusko". "Putin si takto vytvára podmienky pre vydieranie Západu jadrovým útokom," poznamenal Naď s tým, že nejde o prevratný vývoj. "Podobný scenár už Putin avizoval v prejave 25. februára 2022. Jeho vyhrážky už vtedy boli prípravou pre ústupovú cestu, na ktorej po šiestich mesiacoch vojny fakticky je. Teraz došlo k jej 'politickému' potvrdeniu," dodal na sociálnej sieti.

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer rovnako nepovažuje mobilizáciu za prekvapujúci krok. "Nemyslíme si, že to bude znamenať zásadný prelom vo vedení operácie, ale znamená to, že vojna bude pokračovať naďalej. Upokojenie situácie alebo hľadanie mieru zo strany Ruskej federácie sa zatiaľ nedá očakávať," komentoval. Putinov krok podľa neho potvrdzuje, že ruský prezident sa dostáva pod tlak vzhľadom na doterajšie výsledky. Majer poukázal tiež na problémy s dopĺňaním personálu i techniky. Zároveň chcel podľa neho ukázať Putin odhodlanie pokračovať v operáciách.

Predseda republikovej rady mimoparlamentnej strany Aliancia László Sólymos hovorí, že Putin vyhlásením čiastočnej mobilizácie pred celým svetom priznal porážku ruských vojenských síl na Ukrajine. "Svojím rozhodnutím však ďalších ľudí posiela na smrť. Vojakov aj nevinných civilistov, a ohrozuje aj naše slobody," skonštatoval. Ako dodal, Putin sa namiesto ukončenia vojny rozhodol pokračovať v nezmyselnom vraždení.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v stredu v Rusku čiastočnú mobilizáciu pred tým, ako sa v štyroch ukrajinských regiónoch uskutočnia referendá o pripojení k Rusku. Ruský minister obrany Sergej Šojgu následne oznámil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov ruských ozbrojených síl.

Predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v utorok oznámili, že v termíne od 23. do 27. septembra usporiadajú referendá o pripojení sa k Rusku.