Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: EÚ vyslala krajinám západného Balkánu veľmi pozitívny signál

Na snímke slovenský premiér Eduard Heger na summite EÚ – západný Balkán 6. decembra 2022 v Tirane. Ide o prvý summit predstaviteľov Únie a západného Balkánu v tomto regióne. Foto: TASR - Erik Rédli

Ako ďalej zdôraznil, západný Balkán je z hľadiska európskeho kontinentu dôležitý aj z bezpečnostného hľadiska.

Tirana/Bratislava 6. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) vyslala samitom v Tirane veľmi pozitívny signál, že to s krajinami západného Balkánu myslí vážne. Po jeho skončení v utorok priebeh samitu zhodnotil premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

"Pozitívnym výsledkom je - čo jasne rezonovalo - prepojenie aj z hľadiska cestovného ruchu. Práve dohoda medzi telekomunikačnými spoločnosťami o tom, že sa už od októbra budúceho roka začne harmonizácia roamingu. Myslím si, že to z hľadiska cestovného ruchu ocenia aj naši občania," spresnil. Ako ďalej dodal, postupne dôjde k redukcii roamingových cien až do ich úplného vyrovnania v roku 2029.

Na samite v Tirane podľa Hegera dominovali aktuálne témy - téma migrácie, ktorej sa týkala aj spolupráca v posilnení ochrany hraníc, a spolupráca v riešení situácie v krajinách, kde migrácia vzniká. "Zároveň sme hovorili aj o energetickej infraštruktúre - tu vidíme ďalšiu dôležitú spoluprácu aj z krátkodobého hľadiska. Potrebujeme investovať do infraštruktúry. Je tu veľký priestor na investície a vzájomnú ekonomickú prepojenosť," povedal premiér SR.

Ako ďalej zdôraznil, západný Balkán je z hľadiska európskeho kontinentu dôležitý aj z bezpečnostného hľadiska.

Deklaráciu samitu v Tirane označil Heger za veľmi komplexnú a vyzdvihol, že obsahuje aj konkrétne sumy, ktoré EÚ napríklad poskytne na pomoc občanom západného Balkánu pri zvládaní energetickej krízy.

(osobitný spravodajca TASR Erik Rédli)