Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiéra R. Fica budú odvolávať už v sobotu večer

Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentu zvolal mimoriadnu schôdzu o 18.30 h.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Predseda vlády Robert Fico bude pokusu o odvolanie čeliť v sobotu (8.11.) podvečer. Mimoriadne zasadanie parlamentu, na ktorom budú poslanci rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie premiéra, zvolal predseda NR SR Pavol Paška na sobotu o 18.30 h.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bude po tretíkrát v tomto volebnom období čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Po prípadoch SPP a predaja emisií ho chce teraz opozícia odvolať za údajné vytváranie korupčného systému. Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali poslanci dnes, predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) musel zvolať schôdzu do siedmich dní. Keďže jej obsahom je návrh na odvolanie člena vlády, program rokovania sa neschvaľuje a schôdza sa konať musí.

"Smer-SD pod vedením Fica dlhodobo vytvára v našej krajine systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Úzka skupina ľudí bohatne, väčšina obyvateľstva chudobnie," vyhlásil predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.



Martin Chren (nezaradený) zdôraznil, že opozícia musí konať. "Čo je to za krajinu, v ktorej si musíte do nemocnice priniesť vlastný toaletný papier a ona zatiaľ vyhodí milión eur za predražené CT? Ide o celý systém nastavený tak, aby z neho mali finančné výhody príživníci, napojení na jednu politickú stranu. Neprejde deň, aby novinári nenašli jeden nový škandál," povedal s tým, že korupcia nikdy nebola tak blízko premiérovi, ako je teraz.

Šéf OĽaNO Igor Matovič je rád, že sa opozícia dokázala spojiť. "Systém vytvorený Smerom-SD nesie znaky organizovaného zločinu. Sme denne svedkami, ako vládna strana rozkráda Slovensko," odkázal.

Martin Poliačik (SaS) pripomenul, že v novembri 1989 všetci ľudia vedeli, čo nechcú. "Nechceli spoločnosť, v ktorej stranícka knižka bude viac ako zákon, známosti viac, ako vzdelanie a kvalifikácia a nechceli spoločnosť, ktorá chráni silných a ubližuje slabým," podotkol.

Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Na schôdzi sa však podľa Kaníka chcú aktívne zúčastniť.

Úrad vlády považuje snahu opozície za politické divadlo

Na snahu niektorých opozičných strán o odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zareagovala jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová. Označilo to za politické divadlo pred komunálnymi voľbami. Ako dodala, ide o zjavne neodôvodnený návrh, ktorý nemá ani podporu celej opozície.

"Navyše je nezmyselne namierený voči premiérovi, ktorý v tomto prípade rázne konal," dodala.

Ako poznamenala, vláda Roberta Fica prijala zákony o ochrane oznamovateľov korupcie, o financovaní politických strán, obmedzila možnosti hotovostných platieb do výšky 5000 eur a zaviedla transparentné elektronické trhovisko pri verejnom obstarávaní. "Čiže urobila v boji proti korupcii viac než akákoľvek iná vláda. Všetky tieto kroky ocenila skupina GRECO pri Rade Európy, ktorá vyradila Slovensko zo svojho monitoringu," podčiarkla hovorkyňa.

Pod návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra sú podpísané SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS a nezaradení poslanci. Most-Híd a KDH sa chcú na schôdzi aktívne zúčastniť.

Opozícia návrh odôvodnila tým, že Smer-SD pod vedením Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa nich bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

Predseda vlády tak bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie tretí raz v tomto volebnom období.

Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolal na žiadosť 33 poslancov mimoriadne zasadnutie parlamentu na sobotu 8. novembra o 18.30 h.