Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér Fico o budúcej vláde: Dávam prednosť stabilnej dvojkoalícii

Robert Fico, archívne foto Foto: TASR

Z pohľadu Roberta Fica je volič v súčasnosti nevyspytateľný a môže sa zachovať akokoľvek. On osobne však vidí len dve možné alternatívy, ako bude vyzerať vláda v roku 2016.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Premiér a predseda vládnej strany Smer-SD by pred samostatným vládnutím v nasledujúcom volebnom období uprednostnil dvojkoalíciu. Uviedol to dnes na HN Clube, ktorý organizujú Hospodárske noviny. „Dávam prednosť stabilnej silnej dvojkoalícii, ktorá by mohla mať nový program na ďalšie štyri roky. Usilujeme sa o to,“ vysvetlil zástupcom podnikateľskej sféry.

Zdôvodnil to tým, že v takomto prípade by ťarcha vládnutia nebola na jednej strane, ako tomu bolo doteraz. „Rovnako je dobré, keď máte partnera, ktorý prináša možno iné postoje, iné názory, iné riešenia konkrétnych vecí,“ doplnil.

Súčasnú predvolebnú situáciu podľa šéfa vládnej strany nie je možné porovnávať s rokmi 2006, 2010 ani 2012. Priznal, že „batoh“ osemročnej zodpovednosti za vládnutie je ťažký a ešte ťažším ho urobilo, že mali posledné štyri roky sami zodpovednosť za riadenie krajiny. Pripustil, že jeho strana začína polarizovať spoločnosť.

„Smer-SD je strana, ktorá je osem rokov vo vláde, má svojich jasných prívržencov, ale aj jasných odporcov. Tá polarizácia je veľmi, veľmi jasná,“ uviedol.

Z pohľadu Fica je volič v súčasnosti nevyspytateľný a môže sa zachovať akokoľvek. On osobne však vidí len dve možné alternatívy, ako bude vyzerať vláda v roku 2016.

„Buď ju bude tvoriť Smer-SD s niekým, s jednou politickou stranou, my uprednostňujeme, samozrejme, štandardnú stabilnú koalíciu,“ vysvetlil s tým, že sú pripravení ustúpiť od hodnotových a ideologických predstáv a dať budúcemu partnerovi priestor, aby sa „videl“ v programovom vyhlásení novej vlády.

„Alebo je tu druhá alternatíva, a to je alternatíva veľmi širokej vládnej koalície,“ doplnil premiér. Je totiž presvedčený, že strany #Sieť, Most-Híd a KDH nemajú šancu zostaviť budúcu vládu a budú opäť potrebovať ďalších partnerov. „To je to isté, čo bolo v roku 2010 až 2012, čo nevydržalo a čo by pravdepodobne nevydržalo ani teraz,“ uzavrel.