Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Premiér Heger navštívil v Grécku miesta zdevastované požiarmi

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Slovenský premiér po príchode do Grécka označil svoju dvojdňovú návštevu za historickú, prvú po 13 rokoch.

Atény/Bratislava 30. septembra (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger v stredu počas prvého dňa cesty do Grécka navštívil miesta v regióne Atika, ktoré v lete zasiahli rozsiahle lesné požiare. V boji s nimi pomáhali aj slovenskí hasiči.

"Miešali sa vo mne pocity veľkej ľútosti a rešpektu k tým, ktorí bojovali s ohňom. Myslel som aj na to, aké je dôležité nájsť správne riešenia na hrozby, ktoré vyplývajú z klimatických zmien. Týkajú sa každého jedného z nás," napísal Heger na sociálnej sieti.

Premiér pripomenul, že Slovensko pomohlo Grécku vyslaním 75 hasičov a 30 vozidiel s hasičskou technikou, čo bola zo slovenskej strany doteraz bezprecedentná pomoc. "Ich enormné nasadenie nezostalo ani bez povšimnutia svetových médií. Pocit hrdosti a vďaky bol na týchto smutných miestach naozaj silný," doplnil. Podľa Hegera sa však spolupráca našich krajín týmto nekončí, SR ponúka Grécku aj pomoc pri obnove a opätovnom zalesňovaní.

Slovenský hasič hasí požiar v Grécku, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Slovenský premiér po príchode do Grécka označil svoju dvojdňovú návštevu za historickú, prvú po 13 rokoch. Ako tiež priblížil na sociálnej sieti, sprevádza ho silná delegácia zástupcov troch ministerských rezortov: pôdohospodárstva, dopravy a zahraničných vecí.

Heger súčasne zdôraznil, že Grécko je naším dôležitým partnerom a spojencom v EÚ a v NATO, pričom obe strany majú záujem spolupracovať, pozerať sa dopredu a zvýšiť úroveň vzájomných vzťahov.



Premiér má na programe stretnutia s gréckou prezidentkou Katerinou Sakellaropulovou a predsedom vlády Kyriakosom Mitsotakisom. Hlavnými témami rokovaní budú okrem bilaterálnej spolupráce aj otázky európskej agendy, informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Vo štvrtok sa predseda vlády zúčastní na Aténskom demokratickom fóre, kde budú lídri a osobnosti diskutovať o aktuálnej situácii vo svete, ale aj o výzvach, pred ktorými stojí súčasná spoločnosť.

Navštívi tiež sídlo Gréckej pobrežnej stráže a Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), ktoré zabezpečujú ochranu vonkajších hraníc Európskej únie.