Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér: Holokaust si treba pripomínať, aby sa nič podobné neopakovalo

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 ako deň spomienky na šesť miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Bratislava 27. januára (TASR) - Zbavenie miliónov ľudí dôstojnosti, ich zotročenie a zavraždenie, je zločinom, ktorý už nesmieme viac dopustiť. Zodpovednosť leží na každom z nás. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, pripadajúceho na 27. januára. Podotkol pritom, že mier nie je samozrejmosť.

"Medzinárodným dňom pamiatky holokaustu si pripomíname jednu z najväčších krutostí našich dejín. Ľudia v koncentračných táboroch si prešli doslova peklom, ktoré si mnohí nevieme ani predstaviť," uviedol predseda vlády s tým, že si treba pripomínať príčiny i dôsledky holokaustu, aby sa niečo podobné viac nezopakovalo. Zdôraznil, že mier a prosperita nie sú samozrejmosťou a treba si ich vážiť. "Vedomí si zverstiev, ktoré spúšťa vojna, buďme práve dnes súčasťou koalície štátov, ktoré vyznávajú a bránia slobodu, demokraciu, právny štát a ľudskosť," dodal premiér.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 ako deň spomienky na šesť miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Dátum pripomína 27. január 1945, keď Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.