Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: I. Matovič vedie v Moskve technické rokovania

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR Dano Veselský

Predseda vlády deklaruje, že nejde o geopolitiku, ale o snahu zabezpečiť pre obyvateľov Slovenska čo najviac vakcín.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vedie v Moskve technické rokovania o ruskej vakcíne Sputnik V. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že o Matovičovej ceste bol informovaný a oznámil to aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Predseda vlády deklaruje, že nejde o geopolitiku, ale o snahu zabezpečiť pre obyvateľov Slovenska čo najviac vakcín.



"Máme na Slovensku dosť občanov, ktorí by sa touto vakcínou dali zaočkovať," podotkol Heger s tým, že treba otázku Sputnika V doriešiť a dať verejnosti jasnú odpoveď. Matovič podľa premiéra do Moskvy vycestoval, pretože rokovania o ruskej vakcíne začal, ešte keď bol predsedom vlády. "Spolieham sa, že vie, čo tam ide urobiť. Povedal mi základné črty, nemám s tým problém," deklaroval Heger. Verí, že o záveroch debát bude Matovič informovať, premiér tvrdí, že je sám zvedavý. Na Sputnik V sa však nepozerá očami geopolitiky, ale ochrany zdravia a životov. "Matovič nevedie v Moskve politické rokovania," poznamenal predseda vlády. Čo má byť cieľom Matovičovej piatkovej (9. 4.) návštevy Maďarska, nevie, chce sa ho na to opýtať, keď sa vráti z Ruska.

"Môj názor, či sa rozhodneme pre Sputnik V, nie je až taký podstatný. Riadim sa názorom odborníkov. Mám však viac informácií, aké sú dnes v médiách," uviedol Heger. Túto agendu už podľa neho rieši nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). "Som s ním v úzkom kontakte. On je povolanou osobou, aby túto tému komunikoval. Mňa priebežne informuje. Keď urobíme rozhodnutie, veľmi rád ho budem komentovať," povedal premiér.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) tvrdí, že nákup Sputnika V nie je prejavom zmeny zahranično-politickej orientácie Slovenska. Objednané vakcíny zo západnej Európy podľa neho začali mať výpadky a reálne hrozí, že v najbližších mesiacoch nebude mať Slovensko dostatok vakcín. Matovičovu cestu preto vníma ako pokračovanie jeho úsilia o ochranu životov a zdravia ľudí.

Premiér zároveň vyhlásil, že Slovensko podporuje teritoriálnu integritu a suverenitu Ukrajiny a znepokojujúco sa díva na situáciu na ukrajinsko-ruskej hranici. "V týchto dňoch plánujem telefonát s ukrajinským prezidentom," uviedol Heger.

Matovič sa vo štvrtok v Moskve stretne s výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií Kirillom Dmitrijevom. Rokovanie sa má podľa rezortu financií týkať vakcíny Sputnik V. "Cieľom pracovného stretnutia je doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko," ozrejmilo ministerstvo.