Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO Z PRÍHOVORU PREMIÉRA: Vyzval ľudí, aby rešpektovali obmedzenia

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič Foto: TASR – Martin Baumann

Dodal, že keby verejnosť nenasadila do spoločného boja svoju zodpovednosť a odhodlanie, rozhodnutia vlády by zostali len zdrapom papiera.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyzval ľudí, aby rešpektovali obmedzenia, ktoré prijala vláda na obdobie veľkonočných sviatkov v súvislosti s krízou okolo šírenia nového koronavírusu. Uviedol to v utorok večer na RTVS.



"Vo svetových rebríčkoch patríme medzi najúspešnejšie krajiny v boji s ochorením COVID-19. Napriek tomu, že sme vládu prevzali v historicky najťažšej situácii, denne dostávam správy so slovami uznania od európskych lídrov za naše výsledky, lenže tie výsledky nie sú naše. Sú vaše," uviedol premiér. Dodal, že keby verejnosť nenasadila do spoločného boja svoju zodpovednosť a odhodlanie, rozhodnutia vlády by zostali len zdrapom papiera.

Pripomenul tiež, že vláda prijala bezprecedentné opatrenia, ktoré sa ukázali ako správne. Keby však ľudia neboli zodpovední, opatrenia by podľa premiéra nefungovali. Poukázal na obmedzenie voľného pohybu na obdobie veľkonočných sviatkov, ktoré začne platiť od polnoci. Matovič zdôraznil, že jeho kabinet pristúpil k tomuto obmedzeniu preto, aby si ľudia niekoľkými dňami slobody nezničili to, čo týždne už budujú.

Vláda v pondelok rozhodla, že voľný pohyb osôb bude od 8. do 13. apríla 2020 obmedzený. Výnimku z obmedzenia majú cesty do a zo zamestnania, na nákupy, návštevy lekára, pohreb príbuzného, pobyt v prírode v rámci okresu, prípadne v rámci Bratislavy a Košíc na území mesta. Hranice okresu, prípadne územia Bratislavy a Košíc, je potrebné rešpektovať aj v prípade starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci. Zároveň vláda na spomínané obdobie zakázala uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku regresu doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Celé znenie príhovoru:
Dobrý večer, milí diváci a poslucháči Rozhlasu a televízie Slovenska,
dovoľte, aby som sa vám z tohto miesta takto výnimočne prihovoril. A sľubujem, budem krátky a úprimný.

Dali ste nám vo voľbách poverenie bojovať voči korupcii a dostali sme k tomu do daru Koronu. Nenápadného a nebezpečného nepriateľa, ktorý ohrozuje dnes už úúúplne celý svet.

Všetky vlády na svete dostávajú prvých 100 dní na nádych. My sme nedostali ani minútu. Od prvého dňa sme v plnom nasadení. Prijali sme bezprecedentné opatrenia a dnes vidíme, že boli správne. Vo svetových rebríčkoch patríme medzi najúspešnejšie krajiny v boji s vírusom Covid-19.

Napriek tomu, že sme vládu prevzali v historicky najťažšej situácii, denne dostávam správy so slovami uznania od európskych lídrov, za naše výsledky.

Lenže tie výsledky nie sú naše. Sú vaše! Bez toho, aby ste vy nenasadili do nášho spoločného boja vašu zodpovednosť a odhodlanie, rozhodnutia vlády by zostali len zdrapom papiera.

Dnes však stojíme na prahu ďalšej veľkej skúšky - od dnešnej polnoci platia obmedzenia slobody pohybu. Ich cieľom je jediné - zabrániť tomu, aby sme si pár dňami užívania slobody nepokazili to, čo sme si týždňami strádania spoločne vydobili. Áno, bojím sa, aby sme neškrtli zápalkou.

Nebude to príjemné, viem. Budú to voči mne mnohí politici zneužívať, viem. Napriek tomu plne stojím za týmito obmedzeniami, lebo chránia životy našich najbližších a boli prijaté po porade so slovenskými špičkami epidemiológie, infektológie, či verejného zdravotníctva.

Dnes neexistuje overený recept, ako túto krízu zvládnuť. Neexistujú vychodené chodníčky. Ideme po svojom a zatiaľ sme ako spoločenstvo zodpovedných ľudí úspešní. Nepokazme si to, prosím.

Rešpektujte, prosím, obmedzenia.

Teším sa na čas, kedy si zložíme rúška a budeme sa môcť spolu konečne na seba usmiať. Ten čas príde, nebojte. Dovtedy však musíme dobojovať náš spoločný boj ... a našimi najlepšími zbraňami sú naša zodpovednosť, odhodlanie a spolupatričnosť.

Prajem vám krásne Veľkonočné sviatky. Tentokrát - budú úplne iné. Zbavené všetkých nánosov, ktoré pridali ľudia. Pripravené na to, aby sme pochopili ich podstatu.

Tieto Veľkonočné sviatky budú symbolom utrpenia a následnej nádeje na nový život pre všetkých rovnako - pre kresťanov aj neveriacich.

Sme v tom spolu, dokážeme to!