Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Premiér je mimo ohrozenia života, bezpečnostné opatrenia sa posilnili

Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica z helikoptéry do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Foto: TASR - Ján Krošlák

TASR prináša súhrn víkendových udalostí.

Bratislava 19. mája (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) je po atentáte momentálne mimo ohrozenia života. Útočníka vzal súd cez víkend do väzby. Okrúhly stôl politických strán zatiaľ pravdepodobne nebude. TASR prináša súhrn víkendových udalostí.





- Premiér je naďalej hospitalizovaný vo vážnom stave v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Prevoz do inej nemocnice v najbližšom období nie je plánovaný ani možný.

- Vyšetrovací tím atentátu sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom. Útočníka medzitým vzal Špecializovaný trestný súd v sobotu (18.5.) do vyšetrovacej väzby.

- Situáciou po atentáte sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu. V najbližších dňoch bude zvolaný aj parlamentný brannobezpečnostný výbor, kde majú poslanci dostať podrobnejšie informácie.

- Okrúhly stôl politických strán, na ktorý pozývali prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca Peter Pellegrini s cieľom upokojiť situáciu a odmietnuť násilie, zatiaľ pravdepodobne nebude. Podľa Pellegriniho na neho zrejme ešte nedozrel čas, Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.

- Výkon policajtov je po atentáte navýšený zhruba o 30 až 40 percent. Bezpečnostné opatrenia sú sprísnené v oblasti miest s vyššou koncentráciou osôb, monitorujú sa obchodné centrá, objekty osobitnej dôležitosti ako vládne inštitúcie, bydliská ministrov a poslancov, tiež televízie, denníky a ďalšie médiá. Pod zvýšenou kontrolou sú aj nemocnice.

- Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil tri osoby, ktoré na sociálnej sieti schvaľovali konanie útočníka. Obvinili tiež jednu osobu, ktorá poslala výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť. Prokurátor mu navrhuje väzbu. Muža, ktorý 16. mája pred Rooseveltovou nemocnicou vykrikoval slová podporujúce a schvaľujúce útok na premiéra, Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil v nedeľu v tzv. superrýchlom konaní na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov.

- Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa. Celkovo preveruje takmer 90 informácií a podnetov o schvaľovaní trestného činu alebo nenávistných prejavov vo virtuálnom svete.