Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér má čeliť odvolávaniu opäť v piatok na mimoriadnej schôdzi

Na archívnej snímke Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Schôdzu iniciovala opozícia, ktorá nebola spokojná s tým, ako sa presunulo hlasovanie o nedôvere premiérovi na koniec riadnej schôdze parlamentu.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) má byť v piatok (13. 9.) o 13.00 h. Pre TASR to potvrdil riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady (NR) SR Tomáš Kostelník.

Schôdzu iniciovala opozícia, ktorá nebola spokojná s tým, ako sa presunulo hlasovanie o nedôvere premiérovi na koniec riadnej schôdze parlamentu. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) tak urobil v pondelok (9. 9.) po tom, ako sa opätovne pre neúčasť poslancov nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu s týmto bodom programu. Zaradil ho preto na koniec nasledujúcej 49. schôdze, ktorá sa začne v utorok.

Premiér a ministri jeho vlády sú pripravení naďalej sa zúčastniť na opozičnom pokuse o Pellegriniho odvolanie z funkcie. Povedal to v pondelok v reakcii na iniciovanie ďalšej schôdze s tým, že bude kedykoľvek rád hovoriť s poslancami o ich kontaktoch so 'závadovými' osobami.

Duplicitu návrhov na odvolanie premiéra preskúma ústavnoprávny výbor



Duplicitu návrhov na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) preskúma ústavnoprávny výbor Národnej rady SR. Požiadal o to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Vyslovenie nedôvery premiérovi by malo byť posledným bodom programu riadnej 49. schôdze NR SR. Zároveň by mali tento bod poslanci prerokovať aj na piatkovej mimoriadnej schôdzi o 13:00.

Ďalšiu mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia, ktorá nebola spokojná s tým, ako sa presunulo hlasovanie o nedôvere premiérovi na koniec riadnej schôdze parlamentu.

Pôvodne sa mal premiér pred poslancov postaviť už minulý týždeň v piatok. Keďže plénum nebolo uznášaniaschopné, schôdzu sa poslanci pokúsili otvoriť opäť v pondelok. Ani vtedy sa pre rovnaký dôvod schôdza neotvorila. Danko preto bod zaradil v zmysle rokovacieho poriadku na záver septembrovej schôdze.

Premiér a ministri jeho vlády sú pripravení naďalej sa zúčastniť na opozičnom pokuse o Pellegriniho odvolanie z funkcie. Povedal to v pondelok v reakcii na iniciovanie ďalšej schôdze s tým, že bude kedykoľvek rád hovoriť s poslancami o ich kontaktoch so "závadovými" osobami.

Vláda už povedala, že s odvolaním nesúhlasí a vidí za ním účelovosť opozície. Dôvodom na odvolanie premiéra je podľa opozície to, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.