Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér má pochybnosti pri dohode Žilinku s ruskou stranou

Premiér SR Eduard Heger, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Heger podotkol, že s krajinami, ktoré majú problém s rešpektovaním základných práv a slobôd, eskalujú vojenské napätie alebo narúšajú územnú celistvosť inej krajiny, by sme nemali oslavovať.

Bratislava 15. januára (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) má pochybnosti v súvislosti s dohodou o spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti, ktorej nadviazanie mal v Ruskej federácii dohodnúť generálny prokurátor Maroš Žilinka so svojim náprotivkom Igorom Krasnovom. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Upozornil, že kybernetické hrozby prichádzajú aj zo strany Ruska. Šéfovi prokuratúry podľa vlastných slov prestáva rozumieť.

"Často sa bavíme s lídrami krajín EÚ práve o narušovaní nášho kyberpriestoru a hovoríme o tom, ako sa chrániť pred hrozbami a, žiaľ, tieto hrozby prichádzajú aj z prostredia Ruskej federácie. Toto vo mne vyvoláva ešte väčšie pochybnosti," povedal na margo dohody, ktorú Žilinka avizoval po kritike jeho cesty do Ruska.

Heger podotkol, že s krajinami, ktoré majú problém s rešpektovaním základných práv a slobôd, eskalujú vojenské napätie alebo narúšajú územnú celistvosť inej krajiny, by sme nemali oslavovať. Nateraz nepovedal, či by mal byť Žilinka disciplinárne stíhaný. Podľa vlastných slov však nerozumie, prečo chce byť štítom v rukách opozície. Pripomenul, že jeho prvoradou úlohou je dohľad nad spravodlivosťou.

Na margo obrannej dohody s USA vyhlásil, že ide len o rámcovú zmluvu. "Americká armáda nemôže doviezť na Slovensko na základe rámcovej dohody nič," zdôraznil s tým, že zmluva upravuje len všeobecné podmienky a na ich základe sa bude rokovať o prípadných budúcich dohodách, ktoré sa ešte budú schvaľovať vládou a parlamentom. Podotkol, že aktuálne je na Slovensku napríklad 20 alebo 30 ruských vojakov. "Starajú sa nám o štyri lietadlá, štyri migy. Títo vojaci majú voľný pohyb po Slovensku a stojí nás to 50 miliónov eur ročne," podčiarkol.

Pripomenul, že zmluva začala vznikať už za predchádzajúcej vlády. Zdôraznil, že jeho kabinetu sa podarilo dosiahnuť lepšie podmienky aj v porovnaní s inými krajinami. Kritiku súčasnej opozície označil za pokrytectvo. Podotkol, že práve predchádzajúca vláda rozhodla o nákupe amerických stíhačiek, pričom pre ne potrebujeme zrekonštruovať letiská, na čo by mali USA poskytnúť Slovensku v zmysle dohody financie.