Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Musíme si pripomínať hrdinov našich dejín

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Martin Baumann

Jozef Gabčík spolu s Jánom Kubišom preukázali veľkú odvahu a službu vlasti. Preukázali vieru v to, že vtedajšie Československo môže byť opäť slobodnou krajinou, uviedol premiér Eduard Heger.

Poluvsie 28. mája (TASR) – Je veľmi dôležité pripomínať si hrdinov našich dejín, pretože práve na nich stojí hrdosť nášho národa. Po pietnej spomienke pri príležitosti 80. výročia operácie Antrophoid pri pamätníku Jozefa Gabčíka v Poluvsí v Žilinskom okrese to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Jozef Gabčík spolu s Jánom Kubišom preukázali veľkú odvahu a službu vlasti. Preukázali vieru v to, že vtedajšie Československo môže byť opäť slobodnou krajinou. Ríšsky protektor Reinhard Heydrich patril k tvorcom myšlienky konečného riešenia židovskej otázky a bol spoluorganizátor holokaustu. V dnešných dňoch tento odkaz rezonuje o to silnejšie," povedal pre TASR premiér.

Ako dodal, odvaha československých vojakov, ktorí sa podieľali na atentáte na ríšskeho protektora, je veľkým odkazom aj pre dnešnú dobu. "Demokracia a sloboda nie sú samozrejmosť. Postavili sa zlu v boji za slobodu. A práve tým by sme sa mali inšpirovať," uzavrel predseda vlády.

Po pietnom akte, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia parlamentu, Ozbrojených síl SR, štátnej správy, samospráv i zástupca britskej ambasády na Slovensku, odhalil premiér novú pamätnú tabuľu na dome v Poluvsí, v ktorom žil a vyrastal Jozef Gabčík.