Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Na zmenu ústavy sa hlasy nájdu, na referende sa nezúčastním

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Premiér zopakoval, že referendum je kampaňou predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý si "chce zabezpečiť beztrestnosť po voľbách a návrat k moci".

Bratislava 19. januára (TASR) - Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) sa nezúčastní na sobotňajšom (21. 1.) referende. V aktuálnej situácii ho označil za bezpredmetné, keďže sa podľa neho v Národnej rade (NR) SR nájde dostatok hlasov na zmenu Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu. Stanovisko premiéra TASR poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

"V aktuálnej situácii je referendum úplne bezpredmetné, keďže na zmenu ústavy o skrátení volebného obdobia sa podľa doterajších vyjadrení poslancov nájde v parlamente dostatok hlasov," píše sa v stanovisku. Premiér zopakoval, že referendum je kampaňou predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý si "chce zabezpečiť beztrestnosť po voľbách a návrat k moci".

Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii vyzval troch najvyšších ústavných činiteľov, aby sa zúčastnili na referende. Apeloval na prezidentku Zuzanu Čaputovú, predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a na dočasne povereného premiéra Hegera. Podľa Fica by účasťou dali najavo úctu k tomuto inštitútu i voči ľuďom, ktorí sa pod jeho vyhlásenie podpísali. Tvrdí, že bývalá koalícia nemá záujem meniť ústavu ani vyhlásiť predčasné voľby.