Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér: Národné aj medzinárodné systémy sú plne v pohotovosti

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO) poskytuje vyhlásenie k incidentu v Poľsku pred 118. zasadnutím vlády SR v Bratislave v stredu 16. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Naď deklaroval, že sa robia všetky opatrenia na zaistenie bezpečnosti slovenského územia a občanov.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Slovensko posilnilo svoju bezpečnosť. Národné aj medzinárodné systémy sú plne v pohotovosti. SR má zabezpečený vzdušný priestor tak, ako nikdy predtým. Uviedol to premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO) v súvislosti s dopadom rakety na územie Poľska.

Naď deklaroval, že sa robia všetky opatrenia na zaistenie bezpečnosti slovenského územia a občanov. "Môžem potvrdiť, že sú tu monitorovacie systémy, ktoré sú nasadené zo strany rôznych spojencov v rámci NATO, rôzne drony a podobné systémy, ktoré zaisťujú prehľad nad priestorom," dodal.

Nedá sa podľa Naďa na Slovensku vylúčiť podobný scenár ako v Poľsku. Ľudia by mali byť opatrní a obozretní. "Riziko, že sa podobný incident stane, tu stále existuje a bude existovať, pokiaľ Rusko bude vo vojne s Ukrajinou, pretože my sme susediaca krajina," podotkol Heger. Je podľa neho nevyhnutné, aby Rusko zastavilo "nezmyselné útočenie" na Ukrajinu.



Dopad rakety v Poľsku mohol mať podľa ministra obrany tri scenáre. Mohlo ísť o ruskú strelu, ktorá omylom zasiahla Poľsko, alebo o zmenu trajektórie ruskej rakety po zásahu ukrajinskou armádou či minutý cieľ. "Každá z týchto možností znamená, že to bola reakcia na ruskú agresiu," poznamenal.

Na snímke zľava premiér SR Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer dali vyhlásenie k incidentu v Poľsku pred 118. zasadnutím vlády SR v Bratislave v stredu 16. novembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Poliaci budú partnerov v NATO informovať o svojich požiadavkách. Ak budú žiadať ďalšiu ochranu, bude to podľa Naďa legitímne. "Ak diskusia pôjde cestou, že budeme robiť také opatrenia, aby tam bol presah aj nad územie Ukrajiny, aby sme zabránili dopadu tesne za hranicou NATO, aj to je legitímna požiadavka," skonštatoval. Naď deklaroval, že stoja za Poľskom a budú súhlasiť s akýmkoľvek návrhom, s ktorým príde.

Premiér zároveň varoval ľudí, aby dávali pozor, aké správy sa šíria na internete. Potvrdil, že už zaznamenali dezinformácie. "Buďte prosím obozretní a overujte si každý zdroj," vyzval.



V súvislosti so šírením dezinformácií šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer uistil, že "monitorujú celú galérku" hoaxov, snažiacich sa spochybniť zodpovednosť Ruska. "My čerpáme z absolútne overených spravodajských zdrojov, na základe toho konáme," uviedol o rozhodnutiach vlády.

V Poľsku prišli v utorok (15. 11.) popoludní o život dvaja ľudia po výbuchu v sušičke obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. Za výbuch podľa poľských orgánov môže bojová raketa. Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou povedať, kto raketu vystrelil, ani kde bola vyrobená. Rusko správy o možnom dopade svojich rakiet v Poľsku poprelo a označilo ich za "úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu". Podľa amerického prezidenta Joea Bidena je nepravdepodobné, že raketa bola odpálená z ruského územia.