Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Návrh k využívaniu COVID preukazov nemá trestať

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) v Bratislave 19. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novela by podľa premiéra mala počas prípadnej tretej vlny pandémie pomôcť ekonomike tým, že prevádzky nebudú obmedzené počtom ľudí na metre štvorcové, ale umožní sa do nich vstup zaočkovaným.

Bratislava 19. júla (TASR) - Novela, ktorá hovorí o očkovaní a testovaní ako podmienkach pre vstup do reštaurácií či podnikov, nemá nikoho trestať, má len pomôcť prevádzkam. V rozhovore pre TASR to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Novela by podľa premiéra mala počas prípadnej tretej vlny pandémie pomôcť ekonomike tým, že prevádzky nebudú obmedzené počtom ľudí na metre štvorcové, ale umožní sa do nich vstup zaočkovaným. "Podmienka, koľko ľudí môže byť na meter štvorcový v prevádzke, znižuje kúpnu silu prevádzky. Ak tam môže byť plus 20 percent zaočkovaných, ktorí nie sú hrozbou, vieme tak pomôcť ekonomike a neohrozujeme pandemickú situáciu," poznamenal Heger.



Hnutie Sme rodina zablokovalo začiatkom júla vládnu novelu, ktorá hovorí o očkovaní a testovaní ako podmienkach pre prípadný vstup do reštaurácií či podnikov. Premiér minulý týždeň v rozhovore pre TASR potvrdil, že koalícia smeruje v súvislosti s novelou k dohode. Z programu mimoriadnej letnej schôdze parlamentu, ktorá sa začne v piatok (23. 7.), vyplýva, že poslanci majú o novele rokovať. Vláda ju navrhla prebrať v skrátenom legislatívnom konaní.

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.