Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Premiér necestoval do Kyjeva, bezpečnostné zložky mu to neodporúčali

Na archívnej snímke zo 7. mája 2021 slovenský premiér Eduard Heger. Foto: TASR/AP

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom.

Bratislava 16. marca (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Pre TASR to v stredu uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Heger po stredajšom rokovaní vlády uviedol, že ponuku na cestu na Ukrajinu dostal od Mateusza Morawieckeho, ktorý je iniciátorom celej cesty. Je mu ľúto, že to ľudia vnímajú ako sklamanie. Podľa premiéra by bolo správne, aby sedel s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským za jedným stolom. "Môj postoj voči Ukrajine sa nemení, musíme im naďalej výrazne pomôcť, aby došlo k zastaveniu vojny," povedal. Podľa neho to, že nešiel na Ukrajinu nebolo otázkou strachu. Ak by dostal znova takúto pozvánku, tak by to zrejme prehodnotil.



Slovensko podľa Hegera naďalej podporuje Ukrajinu. Ako tvrdí, posilňuje sa aj práca s ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Vo výmene ukrajinských hrivien sa podľa Hegera naďalej vedú rokovania.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (15. 3.) večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom. Návšteva má ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ.

"Vaša návšteva Kyjeva v tomto ťažkom období je pre Ukrajinu silným znakom podpory. Veľmi si to vážime," napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram.

Za Poľsko sa na rokovaní zúčastnil aj vicepremiér Jaroslav Kaczyňski, ktorý cestoval vlakom spolu s premiérmi troch krajín.