Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér chce stabilitu vlády, hovorí o zachovaní štvorkoalície

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 66. schôdze Národnej rady SR 28. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér nepovedal,či pre zachovanie štvorkoalície pristúpi k rekonštrukcii vlády

Bratislava 28. júna (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) chce zachovať stabilitu vlády. Hovorí o potrebe zotrvať v štvorkoalícii. Nepovedal, či pre jej zachovanie pristúpi k rekonštrukcii vlády. Vyplýva to z jeho utorkového vyjadrenia pre médiá.

"Pre mňa jeden scenár - stabilita tejto vlády,"
podčiarkol premiér. Najväčší problém koalície vidí v jej komunikácii. Apeloval pritom na partnerov, aby si uvedomovali zodpovednosť. V súčasnej situácii musia podľa premiéra najprv opadnúť emócie. Pripomenul, že SaS bude mať mimoriadnu Republikovú radu a OĽANO predsedníctvo.

Utorkové hlasovanie v Národnej rade (NR) SR o opozičných návrhoch na odvolanie ministrov životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) a hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) podľa premiéra ukázalo, že koalícia sa vie zjednotiť.
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO), premiér SR Eduard Heger (OĽaNO), minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), minister pôdohospodárstva a vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas 66. schôdze Národnej rady SR 28. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

V súvislosti s odvolávaním ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) premiér uviedol, že sa k tomu ešte zíde vláda. Mimoriadna schôdza NR SR sa má konať v stredu (29. 6.) popoludní, inicioval ju opozičný Smer-SD. Heger uviedol, že ak by bol nespokojný s prácou niektorého ministra, sám by ho odvolal. Pripomenul tiež kauzy Smeru-SD z čias ich vlád aj v rezorte pôdohospodárstva.

Spor v koalícii sa opäť vyostril potom, ako poslanci NR SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať.

Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá ešte nepovedala, ako bude postupovať. Počas víkendu šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že liberáli o odchode z koalície neuvažujú. Strana oznámila, že o ďalšom postupe rozhodne 6. júla na mimoriadnej rozšírenej Republikovej rade. OĽANO zas avizovalo mimoriadne rokovanie predsedníctva, podľa slov šéfa OĽANO by sa malo konať do najbližšieho víkendu.