Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér nechce riskovať, aby SaS pre nedeľný predaj odišla z koalície

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR Jakub Kotian

Predseda SaS Richard Sulík dlhodobo presadzuje, aby boli obchody v nedeľu otvorené.

Bratislava 19. mája (TASR) - Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nebude riskovať, aby koaličná strana SaS pre zatvorené maloobchodné predajne v nedeľu odišla z koalície. Vyhlásil to v piatok na tlačovej konferencii k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení proti novému koronavírusu. Predseda SaS Richard Sulík dlhodobo presadzuje, aby boli obchody v nedeľu otvorené.

Podľa premiérových slov platí koaličná dohoda, že kým na téme nedeľného predaja v maloobchode nie je koalícia spoločne dohodnutá, dovtedy sa toto nebude "lámať cez koleno".

"Srdiečko mi bije po voľnej nedeli, zodpovednosť za Slovensko káže, že nebudeme nadraďovať voľnú nedeľu tomu, aby tu bol spoločný záujem očistiť Slovensko od mafie. Nebudeme riskovať, že to využije SaS ako zámienku na odchod z koalície. Pripadalo by mi to trápne, ale nebudeme pokúšať. Zároveň verím, že sa mi podarí Richarda Sulíka presvedčiť, aby sme tento krok urobili," konštatoval predseda vlády.

"Verím, že s nedeľou sa do normálu ešte len dostaneme a zamestnancom v maloobchodných prevádzkach, najmä ženám a matkám, doprajeme voľnú nedeľu, aby v tento deň mohli byť spolu so svojimi rodinami," doplnil.

Uplatňovanie výhrady vo svedomí pre zamestnancov pracujúcich v obchode v nedeľu označil Matovič za "somarinu a potemkina", ktorá zamestnanca, najmä v ekonomicky slabších regiónoch SR, nechráni. "Predavačka v Bratislave by si možno mohla uplatniť výhradu vo svedomí, lebo ak ju zamestnávateľ vyhodí z práce, tak si rýchlo nájde inú prácu," uzavrel.