Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér nevidí dôvod, aby lekári dávali výpovede

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po pondelkovom (5. 9.) rokovaní vlády potvrdil, že hromadné výpovede lekárov hrozia.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) nevidí dôvod, aby lekári dávali výpovede. Súčasná vláda podľa neho pracuje na rozsiahlych reformách v zdravotníctve.

"Nedáva mi zmysel, aby lekári dávali výpovede vláde, ktorá robí enormný krok pre zdravotníctvo. Nie je to fér voči ľuďom," skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii.

Zdravotníctvo je podľa Hegera pre vládu jednou z najvyšších priorít. "Vlády pred nami sa zdravotníctvu nevenovali, zostávalo zanedbané," podotkol. Upozornil, že vláda pracuje na reformách, no tie si podľa neho vyžadujú čas. Poukázal tiež, že lekárom predstavili návrh historicky najvyššieho zvyšovania platov.

Premiér tiež skritizoval šéfa lekárskych odborárov Petra Visolajského, že hrozia hromadnými výpoveďami lekárov. "Otázka na mieste je, prečo pán Visolajský neapeloval na predchádzajúcich ministrov, aby sa tieto reformy začali a nevyhrážal sa výpoveďami vedeniam rezortu v predchádzajúcich rokoch," dodal

Šéf Lekárskeho odborového združenia reagoval, že ku krokom ministrov sa tvrdo vyjadrovali aj v minulosti. Počas vlád Roberta Fica (Smer-SD) podávali lekári podľa neho výpovede štyrikrát. Upozornil, že počas pandémie COVID-19 sa situácia s nedostatkom zdravotníkov zhoršila v celej Európe. "Všetky okolité krajiny na to zareagovali systémovými opatreniami a výrazným zvyšovaním miezd zdravotníkov, len Slovensko nekonalo," skonštatoval pre TASR.

Pre zanedbané zdravotníctvo sa podľa neho v súčasnosti zatvárajú plné nemocničné oddelenia pre nedostatok lekárov a sestier. "Slovenské zdravotníctvo sa dostalo do stavu, kde my lekári často nemôžeme poskytnúť našim pacientom takú starostlivosť, akú by dostať mali," upozornil. Zároveň doplnil, že k historicky najvyššiemu zvýšeniu platov lekárov prišlo v roku 2011.

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár chce o hroziacich výpovediach lekárov v utorok diskutovať s premiérom. Treba to podľa neho vyriešiť. "Prebrali to premiér s ministrom financií, mali by to teda dotiahnuť. Myslím si, že nemôžeme nechať rozvrátené zdravotníctvo," upozornil na tlačovej konferencii.

Visolajský po augustovom rokovaní na Úrade vlády SR uviedol, že iná možnosť ako hromadné výpovede neexistuje. Poukázal na to, že vláda na niektoré požiadavky lekárskych odborov stále nepredstavila riešenia.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po pondelkovom (5. 9.) rokovaní vlády potvrdil, že hromadné výpovede lekárov hrozia. Rezort zdravotníctva sa podľa neho pripravuje na scenár s 3500 výpoveďami.