Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: O návrhu Kollára na zmenu ústavy musí rokovať koaličná rada

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR Jaroslav Novák

Boris Kollár chce na mimoriadnej schôdzi s avizovaným začiatkom 22. júla zaradiť cez procedurálny návrh zmenu legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách.

Bratislava 8. júla (TASR) - O návrhu predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) na zmenu legislatívy, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách, má rokovať koaličná rada. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO). Kollár chce o návrhu rokovať na mimoriadnej júlovej schôdzi. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) hovorí, že program mimoriadnej schôdze, zvolanej na návrh 30 poslancov, podľa rokovacieho poriadku nie je možné meniť ani dopĺňať o nové body.

"O takejto závažnej téme bude musieť rokovať koaličná rada," reagovala hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Kollár chce na mimoriadnej schôdzi s avizovaným začiatkom 22. júla zaradiť cez procedurálny návrh zmenu legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. Hovorí, že je to odpoveď na odporúčanie Ústavného súdu (ÚS) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej. Referendum by podľa jeho slov mohlo byť na jeseň. Ľudia musia podľa neho dostať možnosť vyjadriť sa v referende.


Dostál Kollárov návrh nepodporí. "Považujem ho za vecne nesprávny, politicky absurdný a rokovanie o ňom na júlovej mimoriadnej schôdzi pri dodržaní zákona o rokovacom poriadku NR SR za nemožné," reagoval na sociálnej sieti.

Dostál zároveň uviedol, že presadenie zmeny Ústavy SR a umožnenie konania referenda o predčasných voľbách nezodpovedá žiadnemu zo zákonom stanovených dôvodov pre skrátené legislatívne konanie. Reagoval tak na návrh Smeru-SD, ktorý pripravil novelizáciu Ústavy SR. Opozičná strana chce, aby vláda už budúci týždeň schválila návrh na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu. Do ústavy chce Smer-SD doplniť ustanovenie, že referendom možno skrátiť volebné obdobie poslancov NR SR. Smer-SD by takisto chcel o svojom návrhu rokovať na mimoriadnej júlovej schôdzi.



Prezidentka v stredu (7. 7.) uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.