Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér očakáva od partnerov, že chcú stabilnú vládu

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Som presvedčený, že ak na dnešné stretnutie prídeme s ochotou spolupracovať v záujme Slovenska, budeme na dobrej ceste vyriešiť si naše vnútorné problémy, uviedol premiér Eduard Heger.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva od koaličných partnerov, že na piatkové stretnutie prídu s presvedčením, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorá sa opiera o fungujúcu parlamentnú väčšinu. Verí v ochotu spolupracovať. Zopakoval možnosť transparentnejších pravidiel fungovania koalície.

"Som presvedčený, že ak na dnešné stretnutie prídeme s ochotou spolupracovať v záujme Slovenska, budeme na dobrej ceste vyriešiť si naše vnútorné problémy," uviedol premiér na sociálnej sieti.

Upozornil, že Slovensko dnes čelí mimoriadnym udalostiam, a to očiste spoločnosti, vojne na Ukrajine, enormnému rastu cien energií či prítomnosti pandémie. "Chcem veriť, že bude splnená aj druhá podmienka na vyriešenie tejto krízy – a to, že sa budeme rešpektovať a počúvať. Je to naša povinnosť voči voličom, ktorí nám dali mandát vládnuť štyri roky a posunúť Slovensko dopredu," doplnil.

Stretnutie vo vládnom hoteli Bôrik zvolalo OĽANO. Vo štvrtok (11. 8.) predsedníctvo a poslanci hnutia vyhlásili, že ich líder Igor Matovič ostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS a ich stanovisko je nemenné.

SaS už potvrdila svoju účasť na piatkovom rokovaní. Okrem šéfa strany a vicepremiéra Richarda Sulíka má prísť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a podpredseda strany a minister školstva Branislav Gröhling. Na stretnutie prídu aj predstavitelia Za ľudí a Sme rodina.

Liberáli vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. Ak sa požiadavky nenaplnia do konca augusta, ministri za SaS podajú demisiu.