Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér ocenil prezidentkin apel na prijatie rozpočtu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v popredí) vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022. Uprostred počúva premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a v pozadí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spoločnosť je výrazne polarizovaná. Príčiny môžeme hľadať v krízach, ktorými si posledné dva roky prechádzame, uviedol E. Heger.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil, že prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok. Súhlasí s prezidentkou, že Slovensko čelí hybridným hrozbám, na ktorých zvládnutie nebolo pripravené. K polarizácii spoločnosti podľa neho prispieva najmä populizmus. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

"Spoločnosť je výrazne polarizovaná. Príčiny môžeme hľadať v krízach, ktorými si posledné dva roky prechádzame. K polarizácii však hlavne prispieva populizmus, ktorý hoci je súčasťou politického zápasu, dnes jeho používanie predstavuje hazard s negatívnymi náladami. Práve tu vidím našu spoločnú úlohu s pani prezidentkou, aby sme spoločne pôsobili na zmenu k lepšiemu," uviedol Heger.

Ako poznamenal, správu prezidentky vníma kontexte toho, že jej zmyslom má byť kritický pohľad na aktuálne dianie v krajine. "Prezidentka však aj ocenila zásadné reformy, ktoré sa nám podarilo prijať v oblasti zdravotníctva, školstva, justície či ochrany prírody. Zároveň vyzdvihla kvalitu Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý je kľúčovým zdrojom obnovy krajiny po období pandémie," skonštatoval.

Premiér si myslí, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou už vláda reagovala. Poukázal na jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa v rámci protiinflačnej pomoci, mimoriadny dôchodok pre seniorov, valorizáciu dôchodkov či podporu nízkopríjmových a najzraniteľnejších skupín obyvateľov. "Predstavili sme schémy pomoci pre firmy za 900 miliónov eur, aby ľudia v dôsledku energetickej krízy neprišli o prácu. Pomoc s energiami pre domácnosti od nového roka je už v záverečnej fáze a bude predstavená v krátkom čase," uviedol. Dodal, že ľudia majú stále regulované ceny energií a doteraz žiadna domácnosť ešte nemá zvýšené náklady za energetické účty. Rozpočtové provizórium považuje premiér v tomto momente za najhoršiu možnosť.

Potvrdil slová prezidentky, že šírenie nenávisti a strachu v rámci politického zápasu jednou konkrétnou politickou stranou je nebezpečný hazard s náladami a emóciami v spoločnosti.