Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Premiér: Odborná pracovná skupina bude riešiť obnovu dôvery

Na snímke predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) prichádza na zasadnutie vlády v Bratislave vo štvrtok 16. septembra 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Premiér vyzval tiež poctivých prokurátorov, policajtov a sudcov, aby boli aktívni v obrane práva a nedali sa zastrašiť. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) má naďalej jeho dôveru.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Reakciou na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní je vznik odbornej pracovnej skupiny. Riešiť má obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka (20.9.) bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zdôraznil, že na vzniku skupiny je v koalícii zhoda.

„Zmeny budú zamerané na profesionalitu, bezúhonnosť, kompetencie jednotlivých aktérov a revíziu Trestného zákona a Trestného poriadku. Povedané zjednodušene, z orgánov činných v trestnom konaní musíme vypudiť mafiu,“ vyhlásil predseda vlády. V skupine budú zástupcovia súdov, prokuratúry, ministerstiev a ďalších inštitúcií podľa štatútu bezpečnostnej rady.

Premiér vyzval tiež poctivých prokurátorov, policajtov a sudcov, aby boli aktívni v obrane práva a nedali sa zastrašiť. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) má naďalej jeho dôveru.

„Som rád, že bezpečnostná rada štátu sa rozhodla zauditovať a nájsť bez výnimky všetky chyby, ktoré mohli nastať v trestných konaniach a krivení spravodlivosti,“ ocenil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).



Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) poukázala na to, že boj s korupciou nie je ľahký. Podporila všetkých čestných ľudí v orgánoch činných v trestnom konaní. Úlohou vlády je podľa nej pomôcť im systémovými zmenami.

Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič označil vznik pracovnej skupiny za "buchnutie po stole". „Máme chyby v systéme, ktoré potrebujeme rýchlo identifikovať a zjednať nápravu,“ povedal. Načrtol, že zmenami by mohlo byť napríklad jednoznačné oddelenie právomocí generálnej a špeciálnej prokuratúry, úprava použitia paragrafu 363 či aj skrátenie väzby. Nevylúčil, že navrhnuté legislatívne úpravy budú schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní.



Zasadnutie bezpečnostnej rady zvolal premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Stíhaní majú byť väzobne, rozhodnutia súdu zatiaľ nie sú právoplatné.

Situáciou v bezpečnostných zložkách sa má v piatok (17. 9.) na mimoriadnom rokovaní zaoberať aj Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.