Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér: Patríme do vyspelého a demokratického sveta, musíme pomáhať

Na snímke premiér Slovenskej republiky Eduard Heger na 51. výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose 25. mája 2022. Foto: TASR/AP

E. Heger zároveň upozornil, že Slovensko zaostáva v digitálnej gramotnosti občanov.

Bratislava/Davos 25. mája (TASR) - Účasť Slovenska na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose je dôkazom, že patríme do vyspelého a demokratického sveta. Je to však pre nás aj záväzok, že musíme pomáhať tým, ktorí sa snažia byť jeho súčasťou. Takto svoju účasť na medzinárodnom podujatí zhodnotil premiér Eduard Heger.

"Svoju účasť som využil naplno a vyzdvihol hodnotu Slovenska aj v oblasti digitálnej ekonomiky. Svetu neponúkame len možnosti v priemyselných investíciách. Máme množstvo talentov a start-upov, do ktorých sa oplatí investovať,"
vyzdvihol na sociálnej sieti šéf slovenskej exekutívy s tým, že o týchto témach hovoril priamo so zástupcami technologických gigantov ako Google, Microsoft a YouTube.
Na snímke zľava holandský premiér Mark Rutte, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, predseda írskeho parlamentu Micheál Martin, šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová, premiér Slovenskej republiky Eduard Heger a prezident Svetového ekonomického fóra Borge Brende na 51. výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose 25. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Zároveň však upozornil, že Slovensko zaostáva v digitálnej gramotnosti občanov. Krajina preto potrebuje posilniť zručnosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti a nájsť správnu rovnováhu medzi otvorenosťou a ochranou dôležitých dát. Technologickí giganti nám v tom môžu výrazne pomôcť, myslí si premiér.

"Chceme priniesť na Slovensko inovácie, investície do výskumu a vývoja, vzdelávacie programy adekvátne pre digitálnu éru, ktoré by sme rozšírili na stredné školy a univerzity. Lebo v tom tkvie budúcnosť modernej a úspešnej krajiny," dodal Heger.