Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér podpísal v Havane zmluvu o vysporiadaní kubánskeho dlhu

Predseda vlády SR Robert Fico (druhý zľava) sa v spoločnosti podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka (vľavo) a podpredsedu vlády a ministra financií SR Petra Kažimíra (druhý sprava) 8. októbra 2015 v Havane stretol s kubánskym kardinálom Jaimem Lucasom Ortegom y Alaminom (uprostred). Foto: TASR/ÚV

Na stretnutí došlo aj k podpisu dohody medzi kubánskou spoločnosťou Energoimport a slovenskými spoločnosťami SES Tlmače a Eximbanka.

Havana 9. októbra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico podpísal vo štvrtok v Havane zmluvu o vysporiadaní kubánskeho dlhu, ktorá bola hlavným bodom jeho stretnutia s kubánskym vicepremiérom Ricardom Cabrisasom. Slovensko sa tak stalo prvou krajinou v regióne strednej Európy, ktorej sa to podarilo, informoval dnes Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Na stretnutí došlo aj k podpisu dohody medzi kubánskou spoločnosťou Energoimport a slovenskými spoločnosťami SES Tlmače a Eximbanka o realizácii energetických projektov v celkovom objeme do 100 miliónov eur.

Kubánska strana na stretnutí zároveň prezentovala ambície v oblasti obnoviteľných zdrojov, vďaka ktorým sa vytvára priestor na participáciu ďalších slovenských firiem na energetických projektoch v tejto karibskej krajine.

Slovenskej delegácii, ktorej súčasťou boli aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister financií Peter Kažimír, predstavili tiež osobitnú ekonomickú zónu Mariel s výhodnými podmienkami pre zahraničných investorov.

Vyjadrením užšej ekonomickej spolupráce medzi oboma štátmi bude aj účasť slovenských firiem na výstave FIHAV v Havane; vládu SR bude na nej zastupovať minister hospodárstva Vazil Hudák.

Štvrtkové stretnutie potvrdilo ekonomický charakter slovenskej návštevy na Kube. Podpredseda kubánskej vlády Cabrisas na ňom hovoril tiež o zmenách, ktoré sa v súčasnosti na Kube dejú a majú viesť k väčšej otvorenosti krajiny voči svetu a k postupnému vytváraniu súkromného sektora.

Slovenskí predstavitelia tieto pozitívne zmeny privítali a vyjadrili im podporu. Fico zároveň pozval Cabrisasa na Slovensko, pričom ten jeho pozvanie prijal.