Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Premiér: Posilniť treba celú Európu, nielen východné krídlo NATO

Na snímke uprostred britský premiér Boris Johnson, poľský premiér Mateusz Morawiecki (vľavo), český premiér Petr Fiala (v popredí), slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán na summite V4 + Veľká Británia, na ktorom sa zaoberajú najmä aktuálnou situáciou na Ukrajine, ale aj o kybernetickou a energetickou bezpečnosťou, v Londýne 8. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa spoločného vyhlásenia má "slobodná a demokratická Ukrajina právo rozhodovať o svojej vlastnej budúcnosti".

Bratislava/Londýn 8. marca (TASR) - Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok po samite krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Spojeného kráľovstva v Londýne vyhlásil, že je potrebné posilniť celú Európu, nielen východné krídlo NATO. Podľa neho sa na tom zhodli účastníci rokovania. Zároveň privítal plán Európskej komisie na zníženie energetickej závislosti na Rusku, informuje TASR na základe premiérových príspevkov na sociálnej sieti.

"My, lídri krajín V4 a Spojené kráľovstvo, spoločne odsudzujeme ruskú inváziu na Ukrajinu. (...) Kroky Ruska predstavujú hrubé porušenie medzinárodného práva a Charty OSN a podkopávajú európsku bezpečnosť a stabilitu," píše sa v spoločnom stanovisku premiérov Slovenska, Británie, Česka, Maďarska a Poľska.

Podľa spoločného vyhlásenia má "slobodná a demokratická Ukrajina právo rozhodovať o svojej vlastnej budúcnosti". Premiéri sa zároveň zaviazali pokračovať v prijímaní sankcií voči Rusku.

Štáty V4 a Británia si tiež dali záväzok pokračovať v spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Témou samitu bola aj diskusia o znížení závislosti štátov V4 na dodávkach fosílnych palív z Ruska s cieľom zvýšiť energetickú bezpečnosť Európy.