Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Heger: Poslanci NRSR sa postavili za bezpečnosť Slovenska

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) odpovedá na otázky novinárov pred rokovaním vlády SR v Bratislave v stredu 9. februára 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku.

Bratislava 9. februára (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami Národnej rady (NR) SR. Podľa neho išlo o odvahu. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti.

"Ďakujem poslancom za ich odvahu postaviť sa za bezpečnosť Slovenska," povedal premiér.

Poslanci NR SR v stredu odsúhlasili dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Za hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60. Potrebná je ešte ratifikácia dohody prezidentkou SR.

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku priložila aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou.