Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér: Požiadať o pomoc pri psychických problémoch nie je slabosťou

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) 20. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zároveň pripomenul, že pandémia spoločnosti ukázala, aká môže byť duševná rovnováha krehká.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Psychické problémy a poruchy nie sú už viac spoločenskou stigmou, o ktorej sa nehovorí. Požiadať o pomoc pri psychických problémoch nie je slabosťou, ide o snahu ich riešiť. Na sociálnej sieti to pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Musíme sa však naučiť, že požiadať o pomoc nie je slabosťou. Práve naopak. Priznať si problém a mať snahu ho riešiť, je prejavom zrelosti a sily. Nevzdávajme teda boj za svoje duševné zdravie a nebojme sa vyhľadať odbornú pomoc," vyzval Heger.

Zároveň pripomenul, že pandémia spoločnosti ukázala, aká môže byť duševná rovnováha krehká, ako aj dôležitosť funkčných krízových liniek, ktorým premiér poskytol z rezervy predsedu vlády jednorazový príspevok 310.000 eur. "Problematika duševného zdravia je pre moju vládu dôležitá, preto sa téma duševného zdravia stala súčasťou plánu obnovy, v rámci ktorého je na túto oblasť vyčlenených 100 miliónov eur," poznamenal.

Heger zároveň poďakoval a vyjadril povzbudenie všetkým pracovníkom krízových liniek, psychológom a psychiatrom. "Ste pre nás veľmi dôležití a bez vášho nasadenia by sme boj s pandémiou zvládali výrazne horšie," dodal premiér.