Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Premiér pozval lekárskych odborárov na rokovanie cez víkend

Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) v sobotu pozval zástupcov Lekárskeho odborového združenia (LOZ), aby ešte cez víkend spoločne rokovali o aktuálnej situácii v zdravotníctve. Lekárski odborári jeho ponuku odmietli. Rokovať budú až v pondelok (21. 11.) TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

"Predseda vlády Eduard Heger pozval zástupcov LOZ na rokovanie dnes, prípadne zajtra. Odborári z LOZ však jeho ponuku odmietli a potvrdili pôvodne dohodnutý pondelkový termín," uviedla hovorkyňa.

Lekárski odborári argumentujú, že chcú dať vláde viac času na zváženie ich ponuky. "Unáhlené reakcie predstaviteľov vlády s následným emotívnym stretnutím nie sú konštruktívnym riešením a môžu uzatvorenie dohody len skomplikovať. Aby boli rokovania konštruktívne, žiadame vládu o prehodnotenie našej dnešnej ponuky a potvrdzujeme termín rokovania na pondelok," uviedol šéf LOZ Peter Visolajský na sociálnej sieti.

Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu (16. 11.), k dohode nedošlo. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) po rokovaní informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. LOZ v sobotu informovalo, že sú ochotní ponuku prijať, ak vláda navýši koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom a predstaví riešenia ostatných siedmich požiadaviek. Ponuku časovo obmedzili do 30. novembra. Vláda reagovala, že trvá na pôvodnej ponuke, ktorá je finálna.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore.