Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Pracovná skupina pripravila zatiaľ 17 konkrétnych návrhov

Na snímke premiér Eduard Heger počas tlačovej konferencie k aktuálnej politickej situácii 28. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predseda vlády potvrdil, že skupina pripravuje napríklad viacero variantov fungovania prokuratúry či policajnej inšpekcie.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát, ktorá funguje pri Bezpečnostnej rade SR, pripravila zatiaľ 17 konkrétnych návrhov. Niektoré ešte treba rozpracovať. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že už začali prebiehať diskusie s koaličnými partnermi. Ako vysvetlil, pracovná skupina mala vypracovať rôzne varianty, rozhodnutie bude na politickej úrovni.

"Je dôležité, aby sme kroky robili podľa toho, ako sú rozsiahle. Sú kroky, ktoré budeme vedieť operatívne, ak sa na nich dohodneme, sú niektoré, ktoré sú súčasťou reforiem, ktoré sa už pripravujú, a sú niektoré, na ktoré bude potrebná zmena legislatívy," načrtol premiér.

Predseda vlády potvrdil, že skupina pripravuje napríklad viacero variantov fungovania prokuratúry či policajnej inšpekcie. Hovorí tiež o zmenách v Trestnom poriadku, napríklad zjednodušení a skrátení prípravného konania. O téme spôsobu voľby policajného prezidenta a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby hovoria nielen v rámci skupiny, ale aj koalície.

V súvislosti s diskutovaným paragrafom 363 si premiér myslí, že keď raz vstúpia do procesu súdy, nie je možné, aby prokurátor vstupoval do ich práce.

Pracovnú skupinu zriadila Bezpečnostná rada SR v súvislosti so situáciou v orgánoch činných v trestnom konaní. Funguje od minulého týždňa. Pripraviť má konkrétne návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry.