Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. FICO: Prezident nepostupoval pri sudcoch podľa ústavy

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Kancelária prezidenta má uhradiť trojici sťažovateľov trovy konania.

Bratislava 19. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska svojím odmietnutím vymenovať potrebný počet ústavných sudcov nepostupoval ústavne konformne. Vo svojej odpovedi pre parlamentnú Hodinu otázok to odkázal predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Keďže premiér je dnes v Bruseli, jeho stanovisko prečítal v pléne NR SR minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Premiéra sa na názor v súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS) SR pýtala jeho stranícka kolegyňa Ľubica Rošková a ďalších päť poslancov vládnej strany.



"Z verdiktu Ústavného súdu SR vyplýva, že prezident nepostupoval ústavne konformne, keď kandidátov odmietol. Neuviedol žiadne závažné skutočnosti, ktoré by bránili vymenovaniu ďalších dvoch ústavných sudcov," uviedol Fico. Na druhej strane parlament podľa jeho slov konal správne, keď nepodľahol tlaku prezidenta a opozície a nevolil ďalších kandidátov na ústavných sudcov.

Premiér tvrdí, že zvolená šestica uchádzačov o post ústavného sudcu patrí k tomu najlepšiemu, čo v právnickom povolaní máme. "Nezúčastňovali sa politického života, preto úvahy ako o kandidátoch Smeru-SD či inej strany sú fantáziou. Parlament vybral vhodných kandidátov," zdôraznil Fico s tým, že hlava štátu nemá byť konkurentom jednotlivých zložiek moci, ale garantom, že orgány budú riadne fungovať.

Na tri uvoľnené miesta sudcov ÚS SR zvolila vlani NR SR šiestich kandidátov. Prezident Andrej Kiska po pohovoroch s nimi vymenoval za ústavnú sudkyňu len Janu Baricovú, ostatných odmietol. Argumentoval vtedy, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru i odporúčaní právnických autorít. Ako zdôvodnil, o odmietnutých kandidátoch nezistil trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo, pričom však nespochybnil odbornosť v prípade postov, ktoré v danom čase zastávali. Tí následne namietali pred ÚS porušenie ich základného práva.

V utorok (17.3.) III. senát ÚS SR rozhodol, že základné práva kandidátov na ústavných sudcov Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok boli rozhodnutím prezidenta o ich nevymenovaní porušené. Zrušil aj príslušné rozhodnutie Kisku z 2. júla minulého roka a prikázal prezidentovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol. Kancelária prezidenta má uhradiť trojici sťažovateľov trovy konania. Sťažnosť ďalších dvoch - Jána Bernáta a Imricha Volkaia dostal na rozhodnutie II. senát ÚS SR, ktorý vo veci ešte nerozhodol.