Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér ocenil spoluprácu s odchádzajúcou veľvyslankyňou USA

Na archívnej snímke Bridget Brinková. Foto: TASR/AP

Brinková čoskoro zaujme post veľvyslankyne USA na Ukrajine. Heger jej zaželal veľa úspechov.

Bratislava 13. mája (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) v piatok prijal odchádzajúcu veľvyslankyňu USA na Slovensku Bridget Brinkovú. Na stretnutí ocenil vynikajúcu spoluprácu či už v oblasti bilaterálnych vzťahov medzi krajinami i v transatlantickom priestore. Zároveň zaželal Brinkovej veľa úspechov v novom pôsobisku na Ukrajine. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Veľvyslankyni premiér poďakoval za silné spojenectvo v rámci Severoatlantickej aliancie, ako aj poskytnutie systému protivzdušnej obrany Patriot. "Týmto krokom došlo k posilneniu obrany Slovenska v čase, keď Ukrajinu, nášho východného suseda, napadlo Rusko," zdôraznil.

Na stretnutí pripomenul, že už minulý rok spolu s veľvyslankyňou USA hovorili o nevyhnutnosti chrániť demokratické hodnoty proti akýmkoľvek pokusom zahraničných aktérov o ich narúšanie či spochybňovanie, ktorú ruská agresia voči Ukrajine výrazne znásobila.

Brinková čoskoro zaujme post veľvyslankyne USA na Ukrajine. Heger jej zaželal veľa úspechov. "Za Slovensko chcem zopakovať, že budeme aj naďalej dostupnými prostriedkami pomáhať Ukrajine v boji, ktorý vedie za zachovanie svojej suverenity a územnej celistvosti, a spolu s našimi partnermi v Európskej únii a NATO budeme spolupracovať na rýchlom ukončení bojov a nastolení mieru na Ukrajine, aby sa čo najskôr mohla začať jej obnova," dodal predseda vlády.