Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Premiér rokoval s veľvyslancami krajín EÚ o konflikte na Ukrajine

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Zástupcovia členských krajín EÚ sa s premiérom zhodli, že je potrebné upokojiť napätie medzi Moskvou a Kyjevom. EÚ podľa nich musí urobiť všetko pre to, aby sa neeskaloval konflikt.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Hlavnou témou stretnutia predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) s veľvyslancami členských krajín Európskej únie (EÚ) bola bezpečnostná situácia na Ukrajine. Hovorili však aj o Globálnom pakte OSN o migrácii, nadchádzajúcom stretnutí Priateľov kohézie na Bratislavskom hrade a dohode o brexite. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Zástupcovia členských krajín EÚ sa s premiérom zhodli, že je potrebné upokojiť napätie medzi Moskvou a Kyjevom. EÚ podľa nich musí urobiť všetko pre to, aby sa neeskaloval konflikt, a musí sa riešiť diplomatickou cestou. Pri Globálnom pakte OSN o migrácii veľvyslanci premiéra oboznámili s pozíciami svojich vlád k tomuto dokumentu. Predseda vlády potvrdil svoje stanovisko k nelegálnej migrácii, ktorú považuje za bezpečnostné riziko.

Stretnutie Priateľov kohézie sa koná vo štvrtok (29. 11.). Jeho cieľom má byť signál, aby kohézny fond naďalej ostal dôležitým nástrojom EÚ, ktorý znižuje ekonomické a sociálne rozdiely medzi regiónmi EÚ a prispieva k stabilizácii ich ekonomík. Stretnutie na Hrade sa koná aj pri príležitosti predsedníctva Slovenska vo vyšehradskom zoskupení.

Veľvyslanci tiež vyjadrili spokojnosť, že sa podarilo dosiahnuť dohodu o brexite, a vyjadrili presvedčenie, že jednotlivé krajiny Únie túto dohodu vo svojich parlamentoch čo najskôr schvália. Premiér zdôraznil, že pre Slovenskú republiku sú jedinou alternatívou EÚ a NATO a je potrebné, aby lídri EÚ čo najviac diskutovali o výhodách členstva v týchto organizáciách.