Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Premiér sa stretne so zástupcami kultúrnej scény

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR Jaroslav Novák

Zástupcovia kultúrneho a kreatívneho priemyslu (KKP) na Slovensku žiadajú premiéra Eduarda Hegera a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) o okamžité stretnutie.

Bratislava 20. mája (TASR) – Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) sa stretne so zástupcami kultúrnej scény. TASR to potvrdili z tlačového odboru Úradu vlády SR.

"Predseda vlády SR si uvedomuje vážnosť situácie, a preto sa spolu s ministerkou kultúry zúčastní stretnutia so zástupcami kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku. O termíne budeme verejnosť informovať," spresnili.

Zástupcovia kultúrneho a kreatívneho priemyslu (KKP) na Slovensku žiadajú premiéra Eduarda Hegera a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) o okamžité stretnutie, aby bezodkladne a adresne dokázali nastaviť pomoc na rok 2021 a rozvojové rámce pre ďalšie roky po pandémii.

V otvorenom liste, ktorý adresovali premiérovi i ministerke, upozorňujú, že sú na pokraji ekonomického prežitia a keďže nemôžu ani pri zlepšenej pandemickej situácii okamžite reaktivovať svoju činnosť, podporné schémy sú naďalej nevyhnutné. O to viac ich hnevá, že v dôsledku sporov v koalícii sú zastavené dotácie na nájomné a neukončená schéma preplácania nákladov pre právnické osoby z kultúry. "Odmietame byť opäť rukojemníkmi osobných sporov členov vlády," zdôraznili.

V otvorenom liste tiež navrhujú riešenia efektívnejšieho nastavenia pomoci kultúre, o tom sa chcú práve rozprávať na spoločnom stretnutí s predstaviteľmi vlády.