Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Premiér sa stretol so štátnym sekretárom Svätej stolice P. Parolinom

Na snímke sprava premiér SR Eduard Heger (OĽANO) sa v pondelok popoludní 13. septembra 2021 stretol v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom. Foto: TASR - Jozef Gruchalák

V pondelok podvečer sa má Heger stretnúť aj s pápežom Františkom.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa v pondelok popoludní stretol v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom. Stretnutia sa zúčastnil aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Parolina sprevádzali aj ďalší predstavitelia štátneho sekretariátu Svätej stolice.



Stretnutie kardinála Parolina s premiérom Hegerom podľa Úradu vlády SR podčiarkuje výnimočnosť a vysokú intenzitu bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou, a to na najvyšších úrovniach. "Návštevu Svätého Otca aj toto stretnutie považujeme za veľmi dôležitý signál pre nás v celom regióne," vyhlásil Heger. Obaja štátnici sa zhodli, že je mimoriadne potrebné bojovať proti celosvetovému trendu nárastu netolerancie voči základným hodnotám ľudskej spoločnosti. Za veľmi dôležitý označili celospoločenský dialóg, vzájomný rešpekt a úctu v politike i medzinárodných vzťahoch. Premiér ocenil aj veľmi jasný postoj pápeža k podpore očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Hlavnou témou stretnutia bol ďalší rozvoj vzťahov a kontaktov medzi Slovenskom a Svätou stolicou. "Obaja predstavitelia spolu hovorili aj o nezastupiteľnom mieste katolíckej cirkvi na Slovensku, ako aj o praktických prínosoch, ktoré cirkev každodenne a nezastupiteľne prináša v podpore mnohých charitatívnych aktivít, v oblastiach ako duchovná služba, zdravotná pomoc, vzdelávanie či sociálna práca," informoval TASR tlačový odbor Úradu vlády SR. Parolin sprevádza pápeža Františka na jeho apoštolskej návšteve SR.

V pondelok podvečer sa má Heger stretnúť aj s pápežom Františkom.

Svätý Otec je na návšteve Slovenska od nedele (12. 9.) do stredy (15. 9.). Zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s predstaviteľmi verejného života, ako aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.