Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Premiér sa zúčastní na Medzinárodnom fóre o holokauste vo Švédsku

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Martin Baumann

Na fóre sa zúčastnia hlavy štátov, predsedovia vlád, vedci, experti a zástupcovia občianskej spoločnosti z približne 50 krajín.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) sa v stredu (13. 10.) zúčastní na Medzinárodnom fóre o holokauste a boji proti antisemitizmu, ktoré sa uskutoční vo švédskom meste Malm. Hlavným cieľom fóra je podniknúť konkrétne kroky v boji proti antisemitizmu, ale aj na uchovanie spomienok na holokaust. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Na fóre sa zúčastnia hlavy štátov, predsedovia vlád, vedci, experti a zástupcovia občianskej spoločnosti z približne 50 krajín. Heger fórum využije aj na bilaterálne stretnutia s generálnou tajomníčkou Rady Európy Marijou Pejčinovičovou Buričovou, predsedom vlády Ukrajiny Denisom Šmihaľom, ako aj s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

"Medzinárodné fórum o holokauste a boji proti antisemitizmu bolo pôvodne naplánované na rok 2020, keď sme si pripomínali 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a oslobodenia tábora v Osvienčime, ale vzhľadom na pandémiu sa koná až tento rok," vysvetlil tlačový odbor.

Vláda by mala dobudovať celý areál Múzea holokaustu v Seredi a vybudovať v ňom pamätník venovaný obetiam holokaustu. Ide o dobrovoľný záväzok SR, ktorý prednesie predseda vlády na fóre. Návrh prísľubov a záväzkov schválila vláda na svojom štvrtkovom (7. 10.) rokovaní.

Heger sa má tiež na fóre zaviazať k využívaniu existujúcich vzdelávacích materiálov o histórii Rómov a o ich genocíde počas druhej svetovej vojny.

Švédsko bude od marca 2022 do marca 2023 predsedníckou krajinou Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Počas svojho mandátu plánuje pracovať aj s dobrovoľnými prísľubmi a záväzkami zúčastnených krajín. Každá zúčastnená krajina má preto na fóre prezentovať svoje národné dobrovoľné prísľuby a záväzky týkajúce sa jeho obsahu.