Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Heger o reforme súdnej mapy: Pomôže vrátiť občanom dôveru v súdnictvo

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 77. rokovania vlády SR 27. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Spravodlivosť je hnacím motorom mojej vlády a som preto rád, že sme v justícii presadili zásadnú reformu, uviedol premiér.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Schválením reformy súdnej mapy Slovensko čakajú transparentnejšie a odbornejšie súdy, ktoré patria do demokratickej krajiny. Slovensko tým splnilo ďalší míľnik z plánu obnovy a môže preto požiadať o prvú platbu vo výške 458,3 milióna eur. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Spravodlivosť je hnacím motorom mojej vlády a som preto rád, že sme v justícii presadili zásadnú reformu. Tá pomôže vrátiť občanom dôveru v súdnictvo. Rýchlejšie, efektívnejšie a odbornejšie súdne rozhodnutia sú práve nástrojom, ako to docieli," povedal.



Poslanci Národnej rady (NR) SR odsúhlasili reformu súdnej mapy. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní, keď odsúhlasili vládny zákon o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov (OS). Prijali aj koaličný pozmeňujúci návrh. Počet krajských súdov (KS) ostane zachovaný, naďalej ich bude osem. Čiastočne sa upraví veľkosť obvodu týchto odvolacích súdov v prípade rodinnoprávnej a obchodnej agendy. V Bratislave sa zriadia štyri mestské súdy (MS) a v Košiciach jeden, upravia sa tiež obvody okresných súdov a ich sídla. Reformu podporilo 91 zo 143 prítomných poslancov, proti bolo 50 zákonodarcov.