Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger si pripomenie výročie Sviečkovej manifestácie po návrate do SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sviečková manifestácia podľa E. Hegera otvorila Slovákom postupnú cestu k slobode a demokracii.

Bratislava 25. marca (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) si po návrate z Bruselu pripomenie výročie Sviečkovej manifestácie a Pamätný deň zápasu za ľudské práva. Symbolicky zapáli sviečku pri pamätníku na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Dňa 25. marca 1988 prišli ľudia na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave na tichú manifestáciu. Držali v rukách sviečky a modlili sa. Aj napriek pokojnému zhromaždeniu však proti nim zasiahla polícia. Bila ich, v chladnom počasí použila vodné delá. Ale ľudia sa nevzdali a nakoniec pokojnou a nenásilnou cestou zvíťazili nad komunistickou mocou. A práve vďaka odvahe týchto ľudí a študentským demonštráciám v roku 1989 môžeme dnes žiť slobodný život," vyhlásil premiér.

Sviečková manifestácia podľa neho otvorila Slovákom postupnú cestu k slobode a demokracii. "Tieto hodnoty si musíme dnes vážiť a chrániť, najmä v situácii, keď náš východný sused čelí agresívnej vojenskej invázii Ruska. Za našu slobodu sme nemuseli bojovať so zbraňou v ruke tak, ako dnes bojujú Ukrajinci za svoje právo vybrať si slobodne svoj osud," skonštatoval Heger.

Sviečková manifestácia bola od roku 1968 prvým protestným zhromaždením vo vtedajšom socialistickom Československu. Vznikla na podnet veriacich, ktorí touto formou požadovali dodržiavanie občianskych práv, pripomenul úrad vlády.