Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Premiér si v utorok uctil pamiatku japonského expremiéra Š. Abeho

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) si v 12. júla 2022 uctil pamiatku japonského expremiéra Šinzóa Abeho, ktorý zomrel po útoku atentátnika. Foto: TASR - ÚV

E. Heger odsúdil násilný akt, ktorého obeťou sa stal Abe a zdôraznil, že dosahovanie politických cieľov násilím a terorizmom je v demokratickom svete neprípustné.

Bratislava 12. júla (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) si v utorok uctil pamiatku japonského expremiéra Šinza Abeho, ktorý zomrel po útoku atentátnika. V priestoroch veľvyslanectva Japonska sa zapísal do kondolenčnej knihy. TASR o tom informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

"Šinzó Abe bol silným demokratickým lídrom, ktorý mal veľký vplyv na rozvoj Japonska. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine, ale aj celému japonskému ľudu," uviedol Heger. Odsúdil násilný akt, ktorého obeťou sa stal Abe a zdôraznil, že dosahovanie politických cieľov násilím a terorizmom je v demokratickom svete neprípustné.

Na niekdajšieho japonského ministerského predsedu vystrelil počas prejavu v meste Nara atentátnik Jamagami Tecuja. Útočník vystrelil odzadu dvakrát a podľa mediálnych správ expremiéra zasiahol do krku a hrudníka. Zraneniam podľahol Šinzó Abe v nemocnici.